Tzimmes is een traditioneel Joods gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Ashkenazische keuken, afkomstig uit Oost-Europa. Het is een zoete stoofpot die vaak wordt gemaakt met wortelen (zoals bospeen), gedroogd fruit zoals pruimen, abrikozen of rozijnen, honing, en soms vlees (zoals brisket) of aardappelen. De ingrediënten worden langzaam gestoofd, waardoor een zoet en rijk gerecht ontstaat.
Het woord tzimmes komt waarschijnlijk uit het Jiddisch en betekent iets als “veel moeite doen” of “gedoe,” wat kan verwijzen naar de zorgvuldige bereiding. Tzimmes wordt traditioneel gegeten tijdens Joodse feestdagen zoals Rosh Hashanah (het Joodse Nieuwjaar), vanwege de zoetheid die symbool staat voor een zoet en voorspoedig jaar.
Hoe gebruik je tzimmes?
Als bijgerecht: Tzimmes wordt vaak geserveerd naast vleesgerechten, zoals gebraden kip of brisket.
Vegetarisch hoofdgerecht: Zonder vlees kan tzimmes een heerlijk plantaardig gerecht zijn.
Met challah: Het zoete sap van tzimmes is perfect om op te deppen met een stuk challah (Joods gevlochten brood).
Voor feestelijke maaltijden: Het is een populair gerecht voor Joodse feestdagen, maar kan ook prima op elk moment van het jaar.
Hoe maak je tzimmes?
Het basisrecept omvat:
Bospenen, in plakjes gesneden.
Gedroogd fruit, zoals pruimen of abrikozen.
Honing, suiker of een andere zoetstof.
Specerijen zoals kaneel of nootmuskaat.
Eventueel vlees of aardappelen.
Alles wordt samen gekookt in water of bouillon totdat de ingrediënten zacht en goed doordrenkt zijn van de smaken. Het is eenvoudig aan te passen naar eigen smaak!
Ingrediënten Tzimmes:
250 g bospeen, in plakjes gesneden
100 g gedroogde pruimen, in stukjes gesneden
50 g rozijnen
1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes
1 eetlepel honing
1 theelepel kaneel
1 snufje nootmuskaat
1 eetlepel boter of plantaardige olie
200 ml water of groentebouillon
Zout naar smaak
Bereiding Tzimmes :
Voorbereiding (5 minuten):
Schil en snijd de bospeen en zoete aardappel. Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes.
Wortels en aardappel koken (10 minuten):
Breng 200 ml water of groentebouillon aan de kook in een pan. Voeg de bospeen en zoete aardappel toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur.
Gedroogd fruit en kruiden toevoegen (5 minuten):
Voeg de gedroogde pruimen, rozijnen, honing, kaneel, nootmuskaat en een snufje zout toe. Roer alles goed door.
Laten sudderen (20 minuten):
Zet het vuur laag en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren. Als het te droog wordt, voeg je een beetje water toe.
Afwerken (5 minuten):
Roer aan het einde de boter of olie door het gerecht voor een rijke smaak. Controleer de zoetheid en voeg desgewenst nog wat honing of zout toe.
Serveertip:
Serveer de tzimmes warm, bijvoorbeeld met een stuk knapperig brood of als bijgerecht bij een stukje geroosterd vlees of een vegetarische hoofdschotel.
Totale bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten
Koken en sudderen: 35 minuten
Totale tijd: 40 minuten