Home Recepten Zelf Appelstroop maken, de enige echte!

Zelf Appelstroop maken, de enige echte!

door Christa Dreef
4 reageer 17,3K views

Sinds we op de boerderij wonen heb ik een nieuwe hobby, zelf appelstroop maken. Fruit plukken. Kisten vol pluk ik in de avonduren en in de weekenden.  Al mijn spaarzame vrije tijd gaat erin zitten, maar ik vind het zonde om niets met al dat fruit te doen. We geven elk jaar heel veel fruit weg aan lokale restaurants en familie en vrienden, maar verwerken zelf ook heel veel in allerlei home-made producten.

Omdat we appels in overvloed hebben, ben ik op zoek gegaan naar bereidingsmethoden waarvoor je heel veel appels nodig hebt. Het maken van appelstroop. Wij hebben met het oog op al het fruit dat we oogsten een paar ontsappers staan van Weck. Echt fantastische apparaten. Je kunt er van alles mee inmaken oftewel wecken, maar ook sap aan vruchten onttrekken.

Ingrediënten

6-7 kg verschillende soorten appels
100 gram basterdsuiker per liter appelsap

Zelf appelstroop maken bereiding

Vul de mand van de ontsapper met appelpartjes (met schil en klokhuis) en zet het Weck apparaat op de ontsapstand. Ga vervolgens iets leuks doen. Met een uurtje of twee a drie heb je ruim 5 liter sap.

Heb je geen ontsapper van Weck, dan kun je de appelpartjes ook tot moes koken in een grote pan en vervolgens een nachtje door een kaasdoek (of dunne theedoek) laten uitlekken. Zorg er wel voor dat er gewicht op de moes staat. Dat bevordert het uitlekken. Het sap dat je opvangt kun je gebruiken voor het maken van de appelstroop.

Doe de zelf geproduceerde appelsap in en grote pan met een dikke bodem. Aan 5 liter sap voeg je 500 gr donker bruine basterdsuiker toe (100 gr per liter). Kook vervolgens langzaam in. Dit duurt echt wel een aantal uur.

Op het moment dat de substantie stroperig wordt en de druppels slierten trekken aan een lepel, is de stroop klaar. Je houdt ongeveer een halve liter stroop over na het inkookproces van 5 liter sap. Doe het meteen in brandschone potjes.

Ik koop zelf altijd nieuwe potjes die ik omspoel met kokend water. Maar je kunt ook lege jampotjes gebruiken. Die moet je dan wel eerst uitkoken met soda en daarna heel goed omspoelen met kokend water.

Ps kijk ook eens op onze andere website dekookworkshop.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

4 reageer

Jacoba Pronk 28 november 2019 - 15:56

Omdat wij ook veel appels hebben maak ik elk jaar veel appelstroop. Ik gebruik alleen sap van schoongemaakte appels (geen schillen en/of klokhuizen) en beslist geen suiker. Veel gezonder dus.

Reply
Peter Eemsing 28 november 2019 - 17:18

Hoi Jacoba, dank voor je reactie. Maar wat is veel gezonder? Geen suiker of geen schillen en klokhuizen? Door de appels te ontsappen in een weckketel met de klokhuizen krijg je meer smaak mee. Het gezondheids effect om klokhuizen wel of niet te gebruiken is nog nooit ergens aangetoond. Door geen extra suiker toe te voegen kan het net ietsjes gezonder zijn. Vergeet niet dat het suikergehalte van appelsap al vrij hoog is. Dus je krijgt al veel suiker binnen. Onze ervaring is door wel suiker te gebruiken krijg je meer smaak aan je stroop, je stroop caramaliseert beter. Maar dat is natuurlijk waar je voorkeur ligt. Wij maken alles omdat we het lekker vinden, niet omdat het beter of slechter voor je is 😉 Natuurlijk is het altijd goed om op te letten wat je eet mbt tot de suiker inname.

Reply
Daniëlle 3 mei 2020 - 01:30

Moet er geen water bij, bij de ontsapper? Want als ik een filmpje zie van weckontsapper zie ik dat ze daar water bij toevoegen, alleen dat mis ik in uw verhaal.

Reply
Dientje 21 september 2020 - 13:55

In de echte Limburgse appelstroop zitten geen toegevoegde suikers, maar vaak wel suikerbiet. Soms wel meer dan de helft van het gewicht. De appelschil en kroos is nodig vanwege het pectinegehalte. Daar zit het meeste in. Als je zelf stroop maakt gebruik je alles wat je vinden kunt.of krijgen natuurlijk. Zo wordt je stroop goedkoop, want er moet door het lange koken ook veel energie in gestopt worden, en dat maakt de stroop duur. Het is een prachtig product, en het proberen zeker waard in augustus, september en oktober. Veel succes.

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...