Het blijft altijd fijn, een mooi stuk werkvlees in de pan wat je langzaam laat garen. Als we de sukade, wat meestal ook gebeurt, lang garen, wordt de zeen doorzichtig. Die glazige zeen heeft inderdaad wat weg van sukade, de gekonfijte citrusschil die je ook in kruidkoek kan vinden. Die sukade heeft aan de vleessoort ook de naam verleend.
Dit keer hadden we een mooi stuk sukade gekocht van 2 kg en daar twee dagen heerlijk van gegeten. De eerste dag maakten we er sukade lapjes van met hutspot en de tweede dag een heerlijke oosterse stoofschotel met rijst.
Dag 1
Begin rond 13 uur in de middag en verwarm alvast je oven voor op 150 graden:
Laat je Sukade op kamertemperatuur komen in snij in mooie dikke plakken van 2 cm dik. Verwarm in je stoofpan de roomboter als die uitgebruist is haal je je sukadelappen aan twee kanten door een bord met bloem en bruin je lappen even aan 2 kanten aan.
Zet je vuur terug en schenk je bouillon bij samen met je knoflook en laurier.
Laat zeker 4-5 uur stoven in de oven tot je lappen boterzacht zijn en de saus lekker indikt.
Een uurtje voor het eten begin je met je Hutspot.
Ik kook de aardappels 10 minuten in ruim kokend water met een potje kalsfond en doe na 10 minuten de dungesneden wortels en uiten erbij. Die laat ik dan langzaam nog 30 minuutjes doorkoken. Controleer of je aardappelen gaar zijn en giet het geheel af. Laat even lekker uitstomen in je vergiet.
Neem 30 gram roomboter en 30 ml melk en stamp je aardappelen en wortels lekker tot een grove hutspot. Dus niet te fijn er mogen best nog stukjes in zitten.
Kruid naar wens met peper en zout.
Serveer op je bord met een kuiltje in het midden voor je Sukadejus en serveer er een mooi lapje bij! Eet smakelijk…
Dag 2
Zet je overgebleven stoofschotel weer rond een uur of 13 in de oven maar dan op ongeveer 130 graden. Laat hem lekker verder inkoken totdat je saus wat dikker begint te worden en je lapjes uit elkaar beginnen te vallen.
Kook ondertussen je rijst.
30 minuten voor het serveren doe je de gesneden boontjes erbij en ga je je schotel een oosters smaakje geven.
Ik doe dat met 2 flinke eetlepels zwarte bonensaus met knoflook, voor het zoete je sojasaus en voor het zout de vissaus.
Sambal toevoegen naar smaak, wij houden van pittig dus er gaat een forse lepel in.
Bij het op smaak brengen van je stoof moet je continue blijven proeven en elke keer als je wat toevoegt even 5 minuten wachten met proeven zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Als je rijst klaar is voeg je de taugé bij je stoofschotel zodat hij lekker knapperig blijft.
En aan het einde strooi je je fijngemalen pinda’s over je stoof schotel!
Eet smakelijk!
Ingrediënten
2 kg sukade aan 1 stuk
1 liter runderbouillon of een potje donkere runderfond
3 laurier blaadjes
4 tenen knoflook
beetje bloem
100 gram roomboter
Peper en zout naar smaak
Voor de hutspot
750 gram wortelen
1 kg aardappelen
250 gram gesneden ui
1 potje kalfsfond of boullion blokje
Peper en zout naar smaak
Voor de oosterse stoof
300 gram rijst
soja saus
vissaus
sambal
zwartebonen knoflook saus
300 gram gesneden boontjes
3oo gram Tauge
Handje fijngemalen pinda’s
Peper en zout naar smaak