Alweer spruitjes?
Ja een spruitjes stamppot. omdat spruitjes wel lekker zijn als je ze goed klaarmaakt, dit keer met een oosterse twist.
Veel mensen koken spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden.
Zie ook het vorige recept: https://koksland.nl/geroerbakte-spruitjes-krieltjes-spek-en-kippenpootje/
Deze keer koken we ze lekker in bouillon met sambal en een scheutje gembersiroop. In plaats van fond kan je natuurlijk ook één bouillonblokje gebruiken!
De schaal in dit recept is van black pottery, zie ook: https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/
Ingrediënten Spruitjes stamppot
1 kg kruimige aardappel
700 g geschoonde spruitjes of 1 kilo hele spruitjes
1 theelepel sambal (naar wens)
1 eetlepel gembersiroop
350 g gerookte spekblokjes
240 ml blanke gevogelte fond
150 ml melk
50 g boter
Bereiding Stamppot
In je pan met ruim kokend water voeg je de aardappelen, fond, gembersiroop en theelepel sambal toe. Laat 20 minuutjes doorkoken. Voeg na 20 minuten je spruitjes bij en kook nog 8 minuten door. Let op niet langer de spruitjes 10 minuten koken want dan komt de typische zwavelgeur van spruitjes vrij. Bak de spekblokjes in een warme koekenpan zonder olie of boter in 5-6 minuten lekker knapperig of korter als je ze mals wilt houden. Giet de aardappelen en spruitjes af in een vergiet en laat even een minuutje uitstomen. Verwarm ondertussen de melk en roomboter in een steelpan op laag vuur. Voeg de spekjes met vet bij je aardappel en spruitjes en stamp grof me je warme melk en boter Breng de stamppot eventueel nog op smaak met peper en zout en verdeel over de borden.