Home ReceptenMeiraapjes, een vergeten groente van de koude grond + 10 verrassende recepten

Meiraapjes, een vergeten groente van de koude grond + 10 verrassende recepten

door Peter Eemsing
0 reageer 63 views
Vers geoogste meiraapjes uit de koude grond – seizoensgroente juni

Meiraapjes, een vergeten groente? De eerste meiraapjes zijn weer geoogst uit onze kruidentuin op de boerderij. Elk jaar is het weer een klein geluksmomentje wanneer de frisse, wit-paarse knolletjes hun kop boven de koude grond uitsteken. Meiraapjes – ook wel meiknolletjes genoemd – zijn een traditionele voorjaarsgroente die in juni volop verkrijgbaar is in Nederland.

Ze zijn de jonge knollen van de raap en hebben een frisse, licht pittige smaak die doet denken aan een kruising tussen radijs en koolrabi, met een iets zoetige ondertoon. Omdat ze snel groeien en goed tegen koelere temperaturen kunnen, zijn ze ideaal voor de teelt op koude grond.

Je kunt zowel de knol als het loof gebruiken. Rauw is de knol knapperig, gekookt juist zacht en mild van smaak. Het loof kun je bereiden als snijbiet of raapstelen. Geniet van deze mooie vergeten groente.


10 Uitgewerkte recepten met meiraapjes van de koude grond

1. Meiraap carpaccio (rauw)
Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 jonge meiraapjes
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Rasp van een halve citroen
  • Parmezaanse kaas of geroosterde noten

Bereiding:
Snijd de meiraapjes in flinterdunne plakjes met een mandoline. Leg dakpansgewijs op een bord. Besprenkel met citroensap en olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en citroenrasp. Bestrooi met Parmezaanse kaas of noten naar keuze.

2. Gestoofde raapjes met boter en dille
Ingrediënten:

  • 4 raapjes, in blokjes
  • 25 g roomboter
  • 2 el water
  • Zout en peper
  • Verse dille

Bereiding:
Smelt de boter in een pan en voeg de raapblokjes toe. Voeg een klein beetje water toe, dek af en laat op laag vuur zachtjes stoven tot de stukjes gaar en glanzend zijn (10–15 min). Bestrooi met fijngehakte dille.

3. Meiraappuree
Ingrediënten:

  • 3 meiraapjes, geschild en in stukjes
  • 3 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 30 g boter
  • 50 ml room of melk
  • Zout, peper en nootmuskaat

Bereiding:
Kook de meiraap en aardappel samen gaar in water met zout (ca. 20 min). Giet af, voeg boter en room toe en stamp fijn. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.

4. Oosterse wok met meiraap
Ingrediënten:

  • 2 raapjes, in reepjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 el sojasaus
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 100 g shiitakes of paksoi
  • Olie om te bakken

Bereiding:
Verhit olie in een wok. Fruit knoflook en gember kort aan, voeg de meiraap toe en roerbak 5 min. Voeg dan bosui en shiitakes toe, plus de sojasaus. Kort doorbakken en direct serveren.

5. Gegrilde meiraap uit de oven
Ingrediënten:

  • 4 raapjes, in parten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl tijm
  • Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de meiraappartjes met olie, tijm, zout en peper. Verspreid over een bakplaat en rooster 25–30 min tot goudbruin en gaar.

6. Meiraapsoep met kokosmelk
Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 3 meiraapjes, in blokjes
  • 1 tl kerriepoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Olie om te fruiten

Bereiding:
Fruit ui en knoflook in olie. Voeg de kerriepoeder toe, dan de meiraap. Bak kort mee en schenk de bouillon en kokosmelk erbij. Laat zachtjes koken tot alles gaar is (15–20 min). Pureer glad.

7. Meiraapsalade met appel en walnoot
Ingrediënten:

  • 2 meiraapjes, geraspt
  • 1 appel, in blokjes
  • 1 handje walnoten, grofgehakt
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
  • Citroensap naar smaak

Bereiding:
Meng de yoghurt met honing, mosterd en citroensap. Schep de geraspte meiraap, appel en walnoten door de dressing. Serveer koud.

8. Hartige taart met meiraap en geitenkaas
Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 meiraapjes, in dunne plakjes
  • 1 rode ui, in ringen
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 2 eieren
  • 100 ml slagroom
  • Zout, peper, tijm

Bereiding:
Verwarm oven op 190 °C. Bekleed een quichevorm met bladerdeeg. Verdeel de meiraap en ui over de bodem. Klop eieren los met room, tijm, zout en peper. Giet over de vulling, verkruimel de geitenkaas erover. Bak in ca. 35–40 min gaar.

9. Meiraap met raapstelen stamppot
Ingrediënten:

  • 2 meiraapjes, in blokjes
  • 600 g aardappelen
  • 1 bos raapstelen, grof gesneden
  • 30 g boter
  • Zout, peper en nootmuskaat

Bereiding:
Kook de aardappelen en meiraapblokjes samen gaar. Giet af en stamp grof met boter. Meng de rauwe raapstelen erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

10. Pickles van meiraap
Ingrediënten:

  • 2 meiraapjes, in dunne plakjes
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • Optioneel: chili, mosterdzaad, laurier

Bereiding:
Breng azijn, water, suiker en zout aan de kook. Voeg optioneel kruiden toe. Giet over de meiraapjes in een schone pot. Laat afkoelen en bewaar minimaal 1 dag in de koelkast voor gebruik.


Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...