Home ReceptenTartiflette met Roseval-aardappelen: Franse ovenschotel vol smaak

Tartiflette met Roseval-aardappelen: Franse ovenschotel vol smaak

door Peter Eemsing
0 reageer 72 views
Tartiflette met Roseval-aardappelen – Klassieke Franse ovenschotel

Tartiflette is een klassiek gerecht uit de Franse Alpen, geliefd om zijn rijke, romige karakter en hartige ingrediënten. Het is een perfecte ovenschotel voor koude dagen, waarbij aardappelen, spek, uien en Reblochon-kaas samen een verwarmend geheel vormen. Met Roseval-aardappelen als basis krijgt deze Franse klassieker extra verfijning. Deze roodschillige aardappel is stevig, vol van smaak en behoudt mooi zijn structuur in de oven. Ideaal dus voor Tartiflette!

Of je nu opwarmt na een winterwandeling of gewoon zin hebt in comfort food met een Franse twist, dit recept voor Tartiflette met Roseval-aardappelen is altijd een goed idee.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 400 g Roseval-aardappelen, gewassen en in dunne plakjes
  • 1 kleine Reblochon-kaas (ca. 200 g), gehalveerd
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 100 ml room (slagroom of kookroom)
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse peterselie of roze peperkorrels als garnering

Bereiding

Stap 1: Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Aardappelen koken
Kook de plakjes Roseval-aardappelen 8-10 minuten in gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Giet af en laat uitlekken.

Stap 3: Spek en ui bakken
Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig. Voeg de uiringen toe en bak tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Zet apart.

Stap 4: Ovenschaal opbouwen
Vet een ovenschaal in. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem, gevolgd door de helft van het spek-uimengsel en de helft van de Reblochon (in plakjes of met de korst naar boven). Herhaal met de rest van de ingrediënten.

Stap 5: Room toevoegen
Giet de room gelijkmatig over de schotel. Breng op smaak met peper. Zout is vaak niet nodig.

Stap 6: Bakken
Bak de Tartiflette 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

Stap 7: Serveren
Garneer eventueel met peterselie of roze peperkorrels en serveer direct, bijvoorbeeld met een frisse salade en stokbrood.

Deze Tartiflette met Roseval-aardappelen brengt een stukje Franse bergkeuken bij je thuis!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...