Home Recepten Zelf Gnocchi maken

Zelf Gnocchi maken

door Peter Eemsing
0 reageer 23 views
Zelf Gnocchi maken

Zelf Gnocchi maken. Gnocchi, de kleine Italiaanse aardappeldumplings, zijn een veelzijdige pasta die de basis vormt voor vele gerechten. Gnocchi is tegenwoordig een traditioneel Italiaans gerecht dat bestaat uit kleine deegklompjes die meestal gemaakt worden van aardappel, maar soms ook van andere ingrediënten zoals tarwemeel, ricotta, of zelfs broodkruim kunnen bevatten. De naam ‘gnocchi’ komt van het Italiaanse woord “nocchio”, wat knoest betekent, of van “nocca”, wat knokkel betekent, verwijzend naar de vorm.

Hoewel gnocchi nu sterk geassocieerd wordt met de Italiaanse keuken, is de oorsprong van dit soort pasta-achtige gerechten veel ouder. Vanuit het Midden-Oosten verspreidde het idee van gnocchi zich naar Europa via de Romeinen. De vroegste versies werden gemaakt van een semoladeeg, gemengd met water of melk, en bestaan al vóór de introductie van de aardappel in Europa.

emile henry

In Italië werd de gnocchi zoals we die nu kennen populair na de introductie van de aardappel uit Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Aardappelgnocchi, die zacht en licht zijn wanneer ze goed bereid worden, zijn een vast onderdeel van de Italiaanse keuken. Ze kunnen als voorgerecht of als alternatief voor pasta in de eerste gang van een maaltijd geserveerd worden, en  worden vaak vergezeld van sauzen zoals tomatensaus, pesto, gesmolten boter met salie, of vleessauzen.

Zelf Gnocchi maken van bloem en aardappelen is leuk en leerzaam om op de woensdagmiddag samen met je kinderen of vrienden te maken. Hieronder vind je een basisrecept voor gnocchi voor vier personen:

Ingrediënten
1 kg aardappelen (kruimig koken)
400 gram bloem, plus extra voor bestuiven
2 eieren, licht geklopt
Zout naar smaak

Bereidingswijze
Aardappelen koken: Was de aardappelen en kook ze in de schil in een pan met water tot ze gaar zijn, ongeveer 20-25 minuten afhankelijk van de grootte.
Aardappelen voorbereiden: Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen. Pel ze terwijl ze nog warm zijn en pureer ze met een aardappelstamper of gebruik een aardappelpers om een fijne consistentie te krijgen. Laat de puree volledig afkoelen.

Gnocchi Deeg Maken
Deeg bereiden: Strooi een beetje zout over de afgekoelde aardappelpuree. Voeg de eieren toe en meng goed. Voeg geleidelijk de patentbloem toe en kneed tot een glad deeg. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Voeg indien nodig meer bloem toe.

Gnocchi Vormen
Gnocchi vormen: Bestuif je werkblad met bloem. Neem een stuk van het deeg en rol dit uit tot een lange sliert van ongeveer 2 cm dik. Snijd deze slierten in stukjes van ongeveer 2 cm. Indien gewenst, kun je elk stukje over de tanden van een vork rollen om de kenmerkende gnocchi-groeven te maken.

Gnocchi Koken
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de gnocchi in kleine  porties door ze voorzichtig in het kokende water te leggen. Als ze naar de oppervlakte drijven, zijn ze gaar. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken.

Serveren
Serveer de gnocchi warm met een saus naar keuze, zoals een eenvoudige tomatensaus, gesmolten boter met salie, of een romige kaassaus.

Tips
Gebruik voor het beste resultaat oudere aardappelen omdat deze minder vocht bevatten.
Probeer de aardappelen zo droog mogelijk te houden; vochtige aardappelpuree betekent dat je meer bloem moet gebruiken, wat kan resulteren in zwaardere gnocchi.
Kook gnocchi altijd in ruim kokend water om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Bewaren
Als je de Gnocchi binnen een paar uur gaat koken kan je ze bewaren op een met bloem bestoven bakplaat en leg er dan een vochtige theedoek overheen zodat ze niet uit gaan drogen. Ook kan je de Gnocchi heel makkelijk invriezen in porties, bestuif je bewaar doos met wat bloem en leg de gnocchi naast elkaar zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Dan kan je ze makkelijk invriezen. Je hoeft ze niet te laten ontdooien als je ze weer wil bereiden. Ze zijn nml weer gaar als ze boven komen drijven als je ze gaat koken. Je kan de gnocchi ongeveer een maand bewaren in je vriezer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...