Home Recepten Fish & Chips

Fish & Chips

door Peter Eemsing
0 reageer 64 views
fish & chips

Fish & Chips is een iconisch Brits gerecht dat zijn oorsprong vindt in de late 19e eeuw. Het is sterk verbonden met de arbeidersklasse en werd populair als goedkope en vullende maaltijd die snel kon worden geserveerd aan de groeiende stedelijke bevolking tijdens de industriële revolutie. Traditioneel wordt fish & chips gemaakt met witte vissoorten die bekendstaan om hun stevige, vlezige textuur. De meest voorkomende vissoorten die gebruikt worden zijn: 

Kabeljauw (Cod) heeft een lichte, schilferige textuur en een milde smaak. 
Schelvis (Haddock) Schelvis is iets steviger dan kabeljauw met een even subtiele smaak en is een populaire keuze in Schotland. 
Wijting (Whiting) heeft een zachtere textuur en een mildere smaak dan kabeljauw. 
Schol (Plaice) en heek (Hake): Deze soorten zijn minder gebruikelijk, maar kan je soms ook krijgen.

De vis wordt in beslag gedoopt en gefrituurd tot het beslag krokant is en de vis gaar, en geserveerd met frieten die traditioneel ook gefrituurd zijn in dezelfde olie. Het gerecht wordt vaak geserveerd met verschillende bijgerechten en sauzen zoals tartaarsaus, moutazijn en soms puree van erwten (mushy peas).

Ingrediënten Fish & Chips: 

2 personen, bereidingstijd 40-45 minuten, +/- 1081 kcal per persoon

Voor de Fish:
2 visfilets, gesneden in grove repen
120 gram bloem, plus extra voor het bestuiven
1 theelepel bakpoeder
150 ml koud licht bier of bruiswater
Zout en versgemalen peper naar smaak
Plantaardige olie voor frituren

Voor de Tartaarsaus:
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
1 eetlepel augurk, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
1 theelepel citroensap
Zout en peper naar smaak

Voor de Patat:
500 gram frieten voor frituren of airfryer

Bereiding: 


Fish
Verwarm de olie in een diepe friteuse of een diepe pan tot 180°C.
Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, een snufje zout en peper. Voeg geleidelijk het koude bier of bruiswater toe aan de droge ingrediënten, terwijl je roert tot je een glad beslag hebt.
Bestrooi de repen vis licht met wat extra bloem, dit zorgt ervoor dat het beslag beter blijft zitten.
Haal elke reep vis door het beslag om goed te coaten en laat het overtollige beslag eraf druipen.
Frituur de vis in de hete olie in porties, zodat ze niet aan elkaar plakken, ongeveer 4-5 minuten per partij, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier, bak er niet teveel tegelijkertijd anders koelt de olie te snel af en worden ze moddervet

Tartaarsaus:
Meng in een kleine kom de mayonaise, kappertjes, augurk, sjalot, peterselie en citroensap.
Breng op smaak met zout en peper. Zet de saus in de koelkast tot het serveren om de smaken te laten samenkomen.

Patat:
Frituur of bak de frieten volgens de aanwijzingen op de verpakking in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn, dit kan vaak tegelijk met de vis als je ruimte hebt, of je kunt dit doen terwijl de vis rust na het frituren. Haal de frieten uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...