Home Recepten Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese

door Peter Eemsing
0 reageer 49 views
lasagne bolognese

Lasagne Bolognese is een lekker makkelijk Italiaans ovengerecht dat bestaat uit gelaagde pasta, sauzen en kaas. Het wordt gemaakt met brede, platte pasta plakken en wordt in verschillende lagen opgebouwd met sauzen en andere ingrediënten zoals vlees, groenten en kaas, vaak ricotta, mozzarella en Parmezaanse kaas. De meest klassieke sauzen die worden gebruikt in een traditionele lasagne zijn Bolognese (een vleessaus) en béchamel (een witte, romige saus).

De oorsprong van lasagne is onderwerp van discussie, maar het woord ‘lasagne’ is afgeleid van het Griekse woord ‘laganon’, dat verwijst naar platte pasta deegbladen die werden gebruikt in de oudheid. Dit gerecht werd door de Romeinen overgenomen als ‘lasanum’, het Latijnse woord voor pot.

Door de eeuwen heen heeft dit concept van gelaagde pasta zich ontwikkeld in wat nu erkend wordt als lasagne in de Italiaanse keuken, voornamelijk geassocieerd met de regio Emilia-Romagna en haar hoofdstad Bologna. Hier werd de moderne vorm van lasagne met ragù (Bolognese saus), béchamel en Parmigiano-Reggiano kaas populair.

Vandaag de dag is lasagne een geliefd gerecht en heeft het vele regionale variaties, waaronder vegetarische versies en varianten zoals de zalm lasagne met spinazie die ook op onze website staat. 

Recept voor Lasagne Bolognese voor 4 personen:

Ingrediënten, Kcal: ongeveer 850-875 kcal per persoon:

12  verse lasagnebladen (De kooktijd kan variëren afhankelijk van de soort lasagnebladen die je gebruikt. Verse bladen hebben een kortere kooktijd nodig in de oven dan droge, voorgekookte bladen.)

500g rundergehakt

1 grote ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 wortel, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

800g tomatenblokjes uit blik

2 eetlepels tomatenpuree

1 laurierblad

Een snufje gedroogde oregano

Zout en peper naar smaak

1 eetlepel olijfolie

100ml rode wijn (optioneel)

40g boter

40g bloem

500ml volle melk

Een snufje nootmuskaat

100g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingstijden:

Voorbereiding: 30 minuten

Kooktijd: 2 uur

Totale tijd: 2 uur en 30 minuten

Bereiding:

Begin met het maken van de Bolognese saus. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe. Fruit de groenten tot ze zacht zijn.

Voeg het rundergehakt toe en bak het rul en bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Schenk de rode wijn erbij en laat het mengsel inkoken.

Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, laurierblad en oregano toe. Laat de saus op een laag vuur 1,5 uur sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe door.

Maak ondertussen de béchamelsaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot het een gladde pasta vormt. Kook voor 2 minuten.

Voeg geleidelijk de melk toe, constant roerend om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Voeg een snufje nootmuskaat toe en zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Bouw de lasagne op in een ovenschaal. Begin met een laag Bolognese saus, gevolgd door lasagnebladen, en dan een laag béchamelsaus. Herhaal de lagen totdat alle ingrediënten op zijn, eindig met een laag béchamelsaus.

Bestrooi de bovenkant met de geraspte Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne in de voorverwarmde oven gedurende 25 tot 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

Haal de lasagne uit de oven en laat het 10 minuten rusten alvorens te serveren.

Deze lasagne Bolognese is een authentieke Italiaanse klassieker, het vereist enige voorbereiding, maar het eindresultaat is het wachten waard. Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...