Home Recepten Marathorizo, Griekse venkel schotel

Marathorizo, Griekse venkel schotel

door Peter Eemsing
0 reageer 42 views
Marathorizo recept

Dit Marathorizo recept is een traditioneel Grieks gerecht dat zijn naam dankt aan twee hoofdingrediënten: “Maratho” (venkel) en “Rizi” (rijst). Het is een eenvoudig, maar smaakvol vegetarisch gerecht dat vooral in de Griekse keuken wordt gewaardeerd voor zijn frisse en aromatische smaak. De venkel wordt gestoofd samen met rijst en vaak verrijkt met dille en citroensap, wat resulteert in een licht en gezond gerecht. 

De totale bereidingstijd voor Marathorizo is ongeveer 30-40 minuten, wat het een snelle voedzame doordeweekse avondmaaltijd maakt. Dit Marathorizo recept gaat goed samen met een eenvoudige salade of gegrilde vlees/vis .

Ingrediënten Marathorizo:

1 grote venkelknol, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden

1 grote ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

150 g witte rijst, bij voorkeur een kortkorrelige variëteit

600 ml groentebouillon

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels vers gehakte dille of venkelloof

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Het sap van een halve citroen

Optioneel: wat citroenschil voor extra aroma

Bereiding:

Voorbereiden van de ingrediënten: Zorg ervoor dat de venkel schoon is en in dunne plakjes gesneden. Hak de ui en knoflook fijn en zet de groentebouillon klaar.

Fruit de ui en knoflook: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en fruit ze ongeveer 2-3 minuten tot ze zacht en doorschijnend zijn, maar niet bruin.

Toevoegen van de venkel: Voeg de gesneden venkel toe aan de pan en sauteer deze met de ui en knoflook voor ongeveer 5-7 minuten, tot de venkel begint te verzachten.

Rijst toevoegen: Strooi de rijst over de venkel en roer goed door zodat de rijstkorrels bedekt zijn met de olie en de smaken van de ui, knoflook, en venkel.

Koken: Giet de groentebouillon over het mengsel in de pan, breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is en de meeste vloeistof heeft opgenomen. 

Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan blijft kleven.

Afwerking: Haal de pan van het vuur, roer de gehakte dille erdoor, en breng op smaak met zout, peper, en citroensap. Laat het gerecht een paar minuten staan met het deksel op de pan, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.

Serveren: Serveer de Marathorizo warm, eventueel gegarneerd met extra dille of venkelloof en wat geraspte citroenschil voor extra frisheid en smaak.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...