Het klassieke Franse gerecht coq au vin is 1 van mijn favoriete gerechten. Dit recept is geïnspireerd op de klassieke variant, maar is net even anders.
Dit recept is voldoende voor 6-8 personen.
Ingrediënten voor coq au vin:
2 kilogram kippenborsten (met bot)
125 gram spekblokjes
250 gram kastanjechampignons
6 teentjes knoflook
2 rode uien
3 sjalotjes
2 winterwortels
4 stengels bleekselderij
4 takjes verse tijm
1 fles witte wijn
1 pot runderfond (200 ml)
200 ml water
peper
zout
maïzena
25 gram roomboter
Bereidingswijze coq au vin:
Snijd de ui, sjalotjes, wortel en selderij fijn en bewaar in aparte bakjes.
Smelt de roomboter in een grote stoofpan en bak de uien en de sjalotjes glazig. Pers de knoflook uit of snijd heel fijn en fruit met uien even in de pan. Zet het vuur niet te hoog want dan verbrand de knoflook en dan gaat het bitter smaken. Bestrooi de kipstukken royaal met zout en peper en voeg toe aan de pan en bak ze aan alle zijden bruin.
Voeg vervolgens de wortels, selderij en tijm (rits de blaadjes van de stokjes) aan het stoofpotje toe
Giet de wijn, runderfond en water erbij en breng aan de kook. Zet de pan vervolgens in een op 80 graden voorverwarmde oven en laat minstens 6 uur stoven.
Bak de spekjes in een pan en snijd intussen de kastanjechampignons in kwarten en voeg toe aan de spekjes en bak zo’n 5 minuten en bestrooi met een halve theelepel vers gemalen peper. Haal de stoofpan uit de oven, zet op een middelhoog vuur en voeg de kastanjechampignons en spekblokjes toe en laat nog 30 minuten lekker pruttelen zonder de deksel op de stoofpan, zodat de saus indikt.
Bind de saus eventueel nog met wat maïzena. (Voeg aan 1 eetlepel maizena 2 eetlepels van de saus toe en roer goed door, meng dit goedje vervolgens door de saus in de pan en laat 5 minuten doorkoken, zodanig dat de saus zacht pruttelt). Proef de saus en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Serveer met een frisse salade en aardappeltjes uit de oven.