Home Recepten Lollo Rosso mesclun salade

Lollo Rosso mesclun salade

door Peter Eemsing
0 reageer 17 views
Lollo rosso mesclun salade

Lollo Rosso mesclun salade. Lollo Rosso, ook bekend als Lollo Rossa, is een soort krulsla die bekend staat om zijn opvallende roodgetinte, gekrulde bladeren. De sla heeft een milde smaak en een knapperige textuur, en wordt vaak gebruikt in salades om een visueel aantrekkelijk element toe te voegen. De naam “lollo” komt van de Italiaanse term “lollo,” die “gekruld” betekent, terwijl “rosso” in het Italiaans “rood” betekent, wat verwijst naar de kleur van de sla.

Lollo Rosso komt oorspronkelijk uit Italië en maakt deel uit van de brede variëteit aan mediterrane slasoorten. Het wordt gebruikt in veel verschillende keukens vanwege de levendige kleur en de zachte structuur die het toevoegt aan gerechten zonder de smaken te overheersen. Het heeft een vrij hoge voedingswaarde en bevat een goede hoeveelheid antioxidanten, vooral anthocyanen, die de rode pigmentatie van de bladeren geven.

Je ziet Lollo Rosso vaak opduiken in Mesclun. Mesclun is een term afkomstig uit het Provençaals, wat ‘mengsel’ betekent. Het verwijst naar een mix van jonge slablaadjes en soms eetbare bloemen. Oorspronkelijk komt mesclun uit de Provence-regio in Frankrijk, waar boeren en tuiniers een assortiment van jonge bladeren zouden oogsten om een gebalanceerde en smaakvolle salade te creëren.

De traditionele salade mix omvatte doorgaans een combinatie van verschillende soorten sla, waaronder rucola (ook bekend als raketsla), verschillende soorten krulsla zoals Lollo Rosso, jonge rode en groene eikenbladsla, en soms kruiden zoals bieslook, dille en tijm. Tegenwoordig kunnen mesclun-salademixen vele andere groene bladeren en zelfs eetbare bloemen bevatten, afhankelijk van de producent en het seizoen.

Hier zijn vijftien Provençaalse gerechten die goed zouden passen bij een frisse mesclun salade, deze gerechten zijn typerend voor de Provençaalse keuken en zullen een harmonieuze combinatie vormen met de lichtpeperige smaken van een salade.

Ratatouille: Een klassiek groentegerecht dat kan worden geserveerd met een mesclun salade aan de zijkant.

Aïoli met Gekookte Groenten: Een knoflookmayonaise saus traditioneel geserveerd met groenten, perfect met een lichte mesclun salade.

Socca: Dit is een pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel, lekker met een knapperige mesclun salade.

Pissaladière: Deze uientaart met ansjovis en olijven is heerlijk met de frisheid van een mesclun salade.

Daube Provençale: Een rundvleesstoofpot rijk aan smaken, die goed samen gaat met een eenvoudige mesclun salade.

Grillades de Poisson: Verschillende soorten gegrilde vis, vaak geserveerd met een lichte salade zoals mesclun.

Rôti de Porc aux Herbes de Provence: Geroosterd varkensvlees met Provençaalse kruiden, gecomplementeerd door de frisheid van mesclun.

Tian Provençal: Een gerecht met laagjes gebakken groenten, waarbij een frisse mesclun salade zorgt voor contrast.

Farçis Provençaux: Gevulde groenten, ideaal met een zijkant van een lichte mesclun salade.

Gratinéed Mussels (Moules Gratinées): Mosselen bedekt met een kruiden- en kaaslaagje, lekker licht met mesclun.

Lamstajine met Abrikozen: Een langzaam gegaarde stoofpot die mooi past bij een eenvoudige salade.

Provençaalse Kruidenomelet: Een zachte omelet met verse kruiden en een mesclun salade ernaast.

Gevulde Provençaalse Tomaten (Tomates Provençales farcies): Tomaten gevuld met een kruidig mengsel, geserveerd met mesclun.

Courgettes Provençales: Licht gebakken courgettes met knoflook en kruiden, goed te combineren met een mesclun salade.

Provençaalse Gegrilde Groenten: Een mix van gegrilde groenten, perfect als bijgerecht naast een knapperige mesclun salade.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...