Home Recepten Beef Wellington, een lastige klassieker om te maken

Beef Wellington, een lastige klassieker om te maken

door Peter Eemsing
0 reageer 6,5K views
Beef Wellington

De Beef Wellington zie je steeds vaker voorbij komen, op Instagram maken Gordon Ramsay en veel andere elitaire chefs er een sport van om bijna elke week een prachtige beef wellington variant te posten, de een nog mooier dan de ander. Ik was hierdoor al zo geïntimideerd dat ik er nooit meer aan zou beginnen,  maar….  We waren toch nieuwsgierig of een Beef Wellington echt zo bijzonder is en lekker is? Door het onderstaande filmpje dacht ik, dit moet ik ook kunnen!

En met de kerst in aantocht is het ook de hoogste tijd dat wij ook aan de Beef Wellington beginnen. Wij hebben alleen in het recept de helft champignons vervangen door cantharellen en de hoeveelheden aangepast uit het filmpje. Eerlijk is eerlijk door de juiste ingrediënten is het een verrukkelijk geheel, maar gewoon een stukje Filet Mignon met cantharellen en een mosterdsausje is net zo lekker. Waarom dan Beef Wellington? Dit staat zo feestelijk op je tafel en je geeft hiermee aan dat je een echte keukenprins of prinses bent. De optionele decoratie is een kwestie van veel oefenen, dat moet ik ook nog wat meer doen. 😉

Wat heb je nodig voor een Beef Wellington

Er zijn vijf dingen van belang, ten eerste zorg voor goed bladerdeeg. Ten tweede neem een Filet Mignon van ongeveer 1 kg die je slager prima uit een stuk ossenhaas kan halen, vraag ook om de restjes want daar kan je nog ossenhaas puntjes uit snijden. Ten derde wikkel hem strak in, zie het filmpje, en natuurlijk als vierde heb je een loei scherp mes nodig om te snijden, anders gaat hij pulp worden bij serveren. Als laatste zorg ervoor dat de ingrediënten voor gebruik lekker droog zijn want anders loopt het sap straks overal door je deeg heen.

Recept voor 4-6 personen | Voorbereiding 1 uur | Afbakken 40 minuten

Ingrediënten Beef Wellington

Filet mignon van 900 tot 1000 gram

Mooie zachte mosterd

1 Stuk bladerdeeg van de breedte van je filet Mignon plus 10 cm rondom, dus als je filet Mignon 20 cm lang is heb je 30-35 cm breed bladerdeeg nodig.

Zeezout

Peper

300 gram Kastanje Champignons

300 gram Cantharellen

optioneel voeg 200 gram walnoten toe en verminder dan met 100 gram de hoeveel heden cantharellen en champignons.

250 gram prosciutto ham  in mooie repen

2 uien

2 eieren

6 teentjes knoflook

1 rol keukenfolie

Bereiding

Laat de Filet Mignon op kamertemperatuur komen en bestrooi met zout en peper.

Braad hem aan alle kanten in ongeveer 3 minuten bruin en haal uit de pan en laat uitlekken en dep droog. Zet in de koeling voor ongeveer 20 minuten zodat hij niet door gaat garen en straks is hij makkelijker om te verwerken.

Snipper de champignons, cantharellen, ui en knoflook en optionele walnoot en braad deze met een klompje boter zodat je een mooie structuur hebt. Zet aan de kant in een vergiet zodat het de substantie mooi droog is geworden voordat je het gebruikt. Laat ook even afkoelen.

Alle ingrediënten staan nu klaar.

Je Beef Wellington rollen

Je begint met je Filet Mignon rondom goed in te smeren met je mosterd. Dan ga je op de keuken folie je repen spek in een rechthoek te leggen, zie filmpje. Die bestrijk je met je vulling. Zorg ervoor dat je vulling overal even dik is.

Rol alles strak in je folie en leg aan de kant.

Dan ga je je bladerdeeg klaar maken, snijd een paar reepjes ter decoratie af en leg aan de kant.

Haal je gekruide beef wellington uit de folie en rol hem strak in het bladerdeeg, wikkel het geheel weer strak in de folie en leg even terug in de koeling.

Ondertussen ga je de de oven voorverwarmen en je decoratie alvast klaarmaken om straks te gaan gebruiken.

Haal je beef wellington uit de koeling en leg op een stuk bakpapier in een overschaal.

Smeer rondom in met je losgeklopte ei

Trek streepjes met je vork

Breng de decoratie aan zoals je wil ( dat kreeg ik moeilijk voor elkaar, volgende keer beter )

en smeer deze ook weer in met je losgeklopte ei

Zet in de oven op met boven en onder warmte aan, dus het liefst zonder hetelucht en grilstand aan, voor een medium-rare beef wellington moet hij op 200 graden ongeveer 35-40 minuten worden afgebakken.

Lekker met een mosterdjus!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...