Home Recepten Frango Assado, gegrilde kip

Frango Assado, gegrilde kip

door Peter Eemsing
0 reageer 58 views
Frango Assado

Frango Assado is de Portugese en Braziliaanse term voor “gegrilde kip” of “geroosterde kip”. Het is een klassiek gerecht in beide keukens en wordt vaak bereid door een hele kip te marineren met een mengsel van kruiden, knoflook, citroen en olijfolie, en deze vervolgens langzaam te roosteren of te grillen tot hij gaar en goudbruin is.

Het gerecht is geliefd vanwege zijn eenvoud en de hartige smaken. Frango Assado wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals rijst, aardappelen, groenten of een salade. Het is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor variaties, zoals het toevoegen van verschillende kruiden of met fruit zoals nectarines voor een zoete en hartige smaakcombinatie.

Ingrediënten Frango Assado voor 4 personen:


1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
4 nectarines, gehalveerd en ontpit
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 citroen, in schijfjes
3 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
Zout en peper naar smaak
Verse kruiden (zoals basilicum of munt) voor garnering

Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiding + 1,5 uur bakken

Bereidingswijze:


Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 190°C.

Kip voorbereiden:
Spoel de kip af onder koud water en dep droog met keukenpapier.
Wrijf de kip in met olijfolie, knoflook, paprikapoeder, tijm, rozemarijn, zout en peper. Zorg ervoor dat de kruiden zowel aan de buitenkant als binnenin de kip worden aangebracht.

Kip vullen:
Stop een paar schijfjes citroen en eventueel wat verse kruiden in de holte van de kip.

Nectarines toevoegen:
Plaats de kip in een grote ovenschaal. Rangschik de gehalveerde nectarines rondom de kip in de schaal. Leg ook de resterende citroenschijfjes rondom de kip.

Bakken:
Bak de kip in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1,5 uur, of totdat de kip goudbruin en volledig gaar is. Een vleesthermometer in het dikste deel van de dij moet een temperatuur van 75°C aangeven.
Bedruip de kip elke 30 minuten met de sappen uit de ovenschaal om te zorgen dat de kip sappig blijft.

Serveren:
Haal de kip uit de oven en laat deze 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Garneer met verse kruiden en serveer de kip met de geroosterde nectarines en citroenschijfjes.

Tips:
Je kan de kip ook vlinderen om hem in een pan of bbq te grillen
Je kan ook de kip bereiden op een blikje bier
Beide variaties kan je op onze website vinden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...