Home Recepten Gevlinderde kip stappenplan

Gevlinderde kip stappenplan

door Peter Eemsing
0 reageer 31 views
Gevlinderde kip

Als je zin hebt in een lekker kippetje maar niet de hele mikmak aan apparatuur wilt gebruiken, probeer dan eens een kip te ‘vlinderen’. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is eigenlijk superhandig. Je knipt gewoon de ruggengraat eruit en drukt de kip plat. Zo ligt alles mooi op één lijn en wordt je kip lekker snel en overal even gaar.

Geen zorgen als je geen mega oven of barbecue hebt staan. Met dit trucje tover je in een handomdraai een heerlijk kippetje op tafel, gewoon op je fornuis in een braadpan of een ovenschaal. En als je kip niet al te groot is, past ‘ie misschien zelfs in je airfryer of kun je ‘m grillen op een tafelgrill. Lekker makkelijk en minstens zo smakelijk!

De voordelen van het vlinderen van een kip zijn:

Snellere bereidingstijd: Door de kip plat te maken, wordt de kooktijd aanzienlijk verkort.
Gelijkmatige garing: Het vlinderen zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart, waardoor de kip sappiger en malser blijft.
Betere presentatie: Een gevlinderde kip ziet er aantrekkelijker uit en kan gemakkelijker in stukken worden gesneden en geserveerd.
Knapperige huid: Door de kip vlak te leggen, wordt de huid gelijkmatiger blootgesteld aan hitte, wat resulteert in een knapperige, goudbruine huid.

Hier een stappenplan om een kip te vlinderen:

Leg de kip met de borst naar beneden op een snijplank.
Zoek de ruggengraat van de kip, die zich in het midden van de rug bevindt.
Gebruik een wildschaar, of hele goede keukenschaar, om langs beide zijden van de ruggengraat te knippen. Knip de ruggengraat volledig uit de kip.
Om de kip steviger te laten liggen, kun je een klein sneetje maken in het kraakbeen tussen de dijen en de borstkas. Dit helpt de kip platter te liggen.
Verwijder eventuele overtollige stukken vet of huid.
Draai de kip om zodat de borst naar boven ligt.
Druk met beide handen stevig op de borst van de kip totdat je een krakend geluid hoort. Dit betekent dat het borstbeen is gebroken en de kip nu vlak ligt. Je kan eventueel ook nog het borstbeen verwijderen.

Bekijk deze video van Foodtube, met een YouTube kanaal vol met tips!

Nu is de kip gevlinderd en klaar om te kruiden, marineren of grillen.

Ingrediënten gevlinderde kip:
1 hele kip
4-6 tros tomaatjes in door midden gesneden
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 takje rozemarijn
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
1 takje verse tijm
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
1 citroen, sap en rasp
Zout en zwarte peper naar smaak
Optioneel: 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

Instructies gevlinderde kip bereiden:
Meng in een kleine kom de olijfolie, knoflook, rozemarijn, tijm, citroensap, citroenrasp en optioneel gerookte paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper.

Wrijf de kip in met het oliemengsel, zorg ervoor dat de kip gelijkmatig bedekt is, ook onder het vel. Laat de kip ongeveer 30 minuten marineren in de koelkast.

Verwarm je pan voor op je fornuis met wat olie.

Plaats de gevlinderde kip, samen met het takje rozemarijn, de trostomaatjes en de tenen knoflook in je pan of braadslee met de huid naar boven en met eventueel je deksel erop zodat je een lekkere crispy skin krijgt. Rooster de kip ongeveer 45-50 minuten en keer af en toe om totdat de interne temperatuur van de kip 75°C bereikt en het vlees niet meer roze is.

Haal de kip uit de je pan, zodat hij niet door gaart, en laat deze ongeveer 10 minuten rusten onder wat aluminium folie voordat je hem in je gewenste aantal stukken snijdt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...