Home Recepten Zoervleisj traditioneel zuurvlees uit Limburg

Zoervleisj traditioneel zuurvlees uit Limburg

door Peter Eemsing
2 reageer 467 views
zoervleisj


Zoervleisj traditioneel zuurvlees, is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de provincie Limburg in Nederland en België. De naam betekent letterlijk “zuur vlees”, maar laat je niet misleiden – hoewel het vlees wordt gemarineerd in azijn, resulteert het kookproces in een heerlijk zoete en hartige smaak.

Zoervleisj is meestal gemaakt van paardenvlees, rundvlees, of soms varkensvlees, en het is het zuur in de marinade dat het vlees heerlijk mals maakt. Het gerecht wordt vaak geserveerd met frieten of brood, en wordt gekenmerkt door zijn donkere, rijke saus die wordt gecreëerd door het toevoegen van peperkoek en appelstroop.

Hier is hoe je Zoervleisj kunt bereiden voor vier personen, wij maken het in een gietijzeren pan maar dit recept kan je ook heel makkelijk in een slowcooker of op je bbq bereiden.

Ingrediënten Zoervleisj:

  • 1 kg rundvlees (stoofvlees)
  • 100 ml azijn
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 plakken ontbijtkoek/peperkoek
  • 4 eetlepels appelstroop
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels boter of olie voor het bakken

Stappen:

  1. Begin met het snijden van het rundvlees in blokjes van ongeveer 2-3 cm. Leg het vlees in een kom, giet de azijn erover, en voeg de gesnipperde uien, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Meng alles goed door elkaar en laat het vlees minimaal 24 uur in de koelkast marineren.
  2. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  3. Verhit de boter of olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de uien uit de marinade toe en bak ze tot ze glazig zijn.
  4. Giet de marinade (minus de laurier en kruidnagels) over het vlees en uien en breng het aan de kook. Laat het vlees sudderen op laag vuur, met de deksel op de pan, voor ongeveer 2-3 uur, of tot het vlees erg mals is.
  5. Voeg de plakken ontbijtkoek en appelstroop toe aan de pan, en roer tot ze volledig zijn opgelost in de saus. Dit geeft de saus haar kenmerkende zoete smaak en rijke, donkere kleur. Laat het vlees nog eens 30 minuten sudderen met de deksel op de pan.
  6. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Serveer je zoervleisj warm met frieten of vers brood om de heerlijke saus op te deppen.

Geniet van dit traditionele Limburgse gerecht en voel je even deel van deze prachtige regio!

Geef een reactie

2 reageer

Rob Feber-Abbekerk 27 juli 2023 - 10:41

Topgerecht. Toevallig gisterenavond nog op tv (De 5 Smaken van Joël). Wat mij opviel is dat de Limburgse topkoks die zoervleisj maken, nog geen drie uur het vlees marineren. Zou dat de haastige tegenwoordige tijd zijn? Binnenkort gaan wij het weer maken: lang marineren én met zelfgemaakte frites natuurlijk.

Reply
Peter Eemsing 31 juli 2023 - 10:49

Lang is natuurlijk altijd beter, maar volgens mij heb jij vacuumeermachine staan? Dan marinade in de zak en vacuumtrekken of in een vacuumbak vacuüm trekken.

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...