Home Recepten Soutzoukakia, Griekse gehaktballetjes

Soutzoukakia, Griekse gehaktballetjes

door Peter Eemsing
0 reageer 74 views
Soutzoukakia

Soutzoukakia zijn smaakvolle Griekse gehaktballetjes die traditioneel in een rijke, kruidige tomatensaus worden geserveerd. Ze worden vaak gekruid met komijn wat ze een kenmerkende smaak geeft die je niet snel in andere gerechten vindt.

Het gerecht is beïnvloed door de keuken van Klein-Azië, en de naam is afgeleid van het Turkse woord ‘sucuk’, wat worst betekent. Dit verwijst naar de vorm van de gehaktballetjes die op kleine worstjes lijken. Na de Grieks-Turkse oorlog in het begin van de 20e eeuw brachten Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië het recept mee naar Griekenland, waar het een onderdeel van de lokale keuken is geworden. Soutzoukakia kan je met rijst, pasta of couscous eten.

Soutzoukakia, Griekse gehaktballetjes

Ingrediënten voor 4 personen, +/- 1094 Kcal per persoon, bereidingstijd +/- 60 minuten

Voor de gehaktballetjes:
600-800 gram rundergehakt
2 middelgrote uien, fijn geraspt
4 teentjes knoflook, geperst
2 eieren
100 gram paneermeel
2 theelepels komijn
Zout en peper naar smaak
Olijfolie voor het grillen

Voor de tomatensaus:
800 gram verse tomaten, ontveld en gepureerd of grof gehakt of 400 gram blokjes uit blik
2 kleine uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels suiker
2 laurierblaadjes
2 theelepels gedroogde oregano
Zout en peper naar smaak
Olijfolie voor bakken

Voor de spaghetti:
400 gram spaghetti
Zout voor het kookwater

Bereidingstijden:
Voorbereiding: 30 minuten
Grillen: 10-15 minuten
Saus koken: 30-40 minuten
Pasta koken: 10-12 minuten

Bereidingswijze Soutzoukakia:

Tomatensaus maken:
Kruis de tomaten in, dompel ze een paar seconden in kokend water en verwijder de schil. Hak de tomaten vervolgens grof of pureer ze met een blender.
Verhit een beetje olijfolie in een diepe pan en fruit de fijngehakte uien en knoflook tot ze zacht en transparant zijn.
Voeg de gepureerde of gehakte tomaten, suiker, laurierblaadjes, oregano, zout en peper toe. Roer goed door.
Laat de saus op een laag vuur 30-40 minuten sudderen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Gehaktballetjes maken:
Meng in een grote kom het rundergehakt met de fijn geraspte uien, geperste knoflook, eieren, paneermeel, komijn, zout en peper. Meng goed door elkaar.
Vorm met vochtige handen kleine ovale balletjes, als een klein worstje, van het gehaktmengsel.
Verhit de grillpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olijfolie toe.
Grill de gehaktballetjes in porties ongeveer 10-15 minuten, draai ze regelmatig om tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Spaghetti koken:
Terwijl de saus kookt, breng je een grote pot met water en zout aan de kook.
Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking tot ze ‘al dente’ zijn.
Giet de spaghetti af en zet apart.

Serveren:
Verdeel de spaghetti over de borden.
Leg de gegrilde gehaktballetjes op de spaghetti.
Schep de warme tomatensaus over de gehaktballetjes en spaghetti.
Garneer je Soutzoukakia naar wens met gehakte verse peterselie of geraspte kaas.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...