Home Recepten Knolselderij – wat doe je er mee

Knolselderij – wat doe je er mee

door Peter Eemsing
0 reageer 133 views
knolselderij

Als liefhebber van groenten ben je wellicht al bekend met knolselderij. Dit is een wortelgroente die nauw verwant is aan selderij, peterselie en pastinaak. Je teelt deze koolachtige plant voor de verdikte ondergrondse knol. De knol heeft een ruwe, gerimpelde schil en het vlees is stevig en wit. Als je proeft, ervaar je een aardse, milde smaak met een hint van selderij en een nootachtige toets.
Je kunt de oorsprong traceren naar het Middellandse-Zeegebied. Het werd al in de oudheid gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Tegenwoordig wordt het wereldwijd geteeld in gematigde klimaten.

En knolselderij is zeker gezond. Het is een bron van voedingsstoffen en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Je kunt het ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. En aangesneden bewaar je ze tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast.

10 keer knolselderij

Geroosterd: Je kan knolselderij roosteren als bijgerecht. Snijd het in blokjes of plakjes, besprenkel met olijfolie, zout en peper, en rooster in de oven tot het zacht en goudbruin is.
Puree: Maak een heerlijke puree van knolselderij. Kook het, pureer het en meng dan met boter, room, zout en peper.
Soep: Knolselderij is geweldig in soepen, vooral in combinatie met andere wortelgroenten zoals wortels en aardappelen.
Stoofpot: Voeg knolselderij toe aan stoofpotten voor extra smaak en textuur.
Rauw in salades: Schil, rasp of snijd knolselderij in dunne plakjes en eet het rauw in salades.
Gratin: Snijd hem in dunne plakjes en laag het met room en kaas om een gratin te maken.
Knolselderijnoodles: Met een spiraalsnijder tover je knolselderij om tot groentenoodles, een gezond alternatief voor traditionele pasta.
Pickles: Maak er pickles van met azijn en kruiden voor een knapperige, zure snack of bijgerecht.
Knolselderijrijst: Verwerk knolselderij in een keukenmachine tot kleine korrels die kunnen dienen als vervanging voor rijst.
In een roerbak: Snijd knolselderij in dunne reepjes en voeg het toe aan roerbakgerechten.

De toepassingen van zijn werkelijk veelzijdig, en het is een geweldige manier om wat variatie toe te voegen aan jouw kookinspiratie.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...