Home ReceptenTarte Tatin met appel en bladerdeeg

Tarte Tatin met appel en bladerdeeg

door Peter Eemsing
0 reageer 14 views
tarte tatin met appel

Tarte Tatin met appel is een iconische Franse taart die oorspronkelijk per ongeluk werd uitgevonden in het dorpje Lamotte-Beuvron in Frankrijk. Deze omgekeerde appeltaart staat bekend om zijn rijke, gekarameliseerde appels en knapperige laag van bladerdeeg. De combinatie van boterachtige karamel en zoetzure appels maakt deze Tarte Tatin geliefd over de hele wereld. Ideaal als feestelijk dessert of gewoon voor een gezellige zondagmiddag met familie en vrienden.

Dit recept voor Tarte Tatin met appel is eenvoudig te bereiden en biedt gegarandeerd een smakelijke en indrukwekkende traktatie.

Tarte Tatin met appel (voor 4-6 personen)

Ingrediënten:

  • 4 grote stevige appels (bijvoorbeeld Elstar, Jonagold of Granny Smith)
  • 75 g kristalsuiker
  • 50 g ongezouten boter
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel (optioneel)
  • 1 vel bladerdeeg (ontdooid, voldoende groot om je pan te bedekken)

Bereiding:

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Appels voorbereiden

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten of dikke plakjes. Besprenkel de appels met citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Karamel maken

Smelt de boter in een ovenbestendige koekenpan of speciale Tarte Tatin-pan op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en laat deze rustig smelten tot een mooie goudbruine karamel ontstaat. Roer slechts af en toe zachtjes om kristallisatie te voorkomen.

Appels karamelliseren

Leg de appelstukken voorzichtig met de bolle kant naar beneden in de karamel. Laat de appels ongeveer 5-7 minuten zachtjes bakken totdat ze mooi karamelliseren. Keer ze eenmaal om, zodat beide zijden goed gekarameliseerd zijn. Bestrooi met kaneel naar smaak.

Bladerdeeg plaatsen

Neem de pan van het vuur. Plaats het vel bladerdeeg over de appels en vouw de randen voorzichtig langs de binnenkant van de pan naar beneden. Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg om overtollige stoom tijdens het bakken te laten ontsnappen.

Bakken

Bak de taart in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en knapperig in de voorverwarmde oven.

Omkeren en serveren

Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten rusten. Plaats een groot bord of schaal op de pan en draai in één snelle beweging om. Wees voorzichtig, want de karamel is heet.

Serveer de Tarte Tatin met appel warm of op kamertemperatuur, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een heerlijke toef slagroom.

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...