Home Recepten Flammkuchen, flammekueche of tarte flambée uit de oven of houtoven

Flammkuchen, flammekueche of tarte flambée uit de oven of houtoven

door Peter Eemsing
0 reageer 4,6K views

Het is weer hip, in verschillende restaurant zie je het terugkomen op hun kaart. De naam zegt het eigenlijk al, deze Duits/Franse lekkernij is eigenlijk een soort pizza, maar dan anders. Van origine gebruik je alleen maar rode ui, zure room, spek en peper om deze hartige hap te maken. Tomatensaus hoort hier dus niet op thuis.

Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammekueche (elzassisch), Flammkuchen (Duits) of tarte flambée (Frans). Er zijn vele variaties van het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. In sommige delen van de Elzas wordt de crème fraîche vervangen door Bibbeliskäs(Kwark) of door een mengsel van Bibbeliskäs en crème fraîche. Tot de opkomst van de pizza in de jaren 60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd de tarte flambée vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Het gerecht ontleent zijn naam aan deze methode van bakken. Quiche is een verwant product.

Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brood deeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd.

Ook lekker is met mozzarella, nooit geweten dat er ook gerookte en gepekelde mozzarella op de markt was en nog wel om de hoek! Bij de Buffalo Farm Twente werkt Gennaro en hij is de Italiaanse vakman die elke dag verse Buffelmozzarella maakt. Dus deze week gaan we gerechten maken met mozzarella en dus zit de gerookte en normale mozzarella op deze flamkuche. Natuurlijk kan je zoveel combineren als je wil met je toppings, wat jij lekker vindt!

Wij hebben een houtoven in de tuin, maar dit gerecht is ook prima in je oven te bereiden, bij voorkeur op een pizzasteen en anders op je ovenplaat op een bakpapiertje.

Ingrediënten Flammkuchen, flammekueche of tarte flambée uit de oven of houtoven

300 gram pizzabloem
5 gram droge gist of 10 gram verse gist
160 ML lauw warm water
10 Ml olie
4 gram zout
beetje creme fraiche, zure room of yoghurt
1 grote ui in ringen
100 gram spekblokjes
Peper uit de molen
en wat je verder lekker vind, bijvoorbeeld mozzarella

Bereiding

Verwarm je oven voor op 225 graden of je houtoven lekker naar 250-275

Maak een soepel deegje, van je gist, zout, water en olie Dek af onder een warme theedoek en laat ongeveer 20 minuten staan. Bestrooi je aanrecht met bloem en rol je deeg tot een mooie dunne vierkante of rechthoekige lap en rol je randjes op. Smeer de binnenkant van je deeg in met je creme fraiche, zure room of yoghurt Bestrooi met je toppings, ui en spek en peper, op deze foto heb ik ook nog wat geraspte kaas en wat plakjes salami gebruikt Bak 10-15 minuten in je oven af op 225 graden, of 4-5 minuten in je houtoven op 275-300 graden, tot je randjes beginnen te verkleuren Lekker met rucola sla en besprenkel met een lekkere olijfolie! Ik gebuikt hiervoor de smoked arbequina.

Flammkuchen, flammekueche of tarte flambée uit de oven of houtoven

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...