Home Recepten Een Tarte Flambée of Flammkuchen

Een Tarte Flambée of Flammkuchen

door Peter Eemsing
0 reageer 121 views
Tarte Flambée

Een “Tarte Flambée” of “Flammkuchen” is een traditioneel gerecht uit de regio’s Elzas, Baden en de Palts in Frankrijk en Duitsland. Het wordt ook wel de “Elsassische pizza” genoemd. De naam “Tarte Flambée” betekent letterlijk “gevlamde taart” in het Frans, terwijl “Flammkuchen” in het Duits “vlammentaart” betekent.

Tarte Flambée is een dunne, knapperige plat brood dat traditioneel wordt bedekt met crème fraîche of fromage blanc, dun gesneden uien en spekjes. Je kan ook prima yoghurt gebruiken als je geen crème fraîche of fromage blanc in huis hebt. Het wordt vervolgens gebakken in een zeer hete ‘hout’- oven tot de randen knapperig en licht geblakerd zijn. Dus tomaten, knoflook, paprika en andere toppings horen hier niet op thuis, maar het staat je natuurlijk vrij om die wel naar eigen smaak toe te voegen.

Het lekkerste is natuurlijk om deze te maken in je houtoven, maar op je Ofyr, BBQ of in je oven gaat dit ook prima lukken!

Hier is het traditionele recept voor Tarte Flambée/Flamkuche:

Ingrediënten:

250 gram bloem

1/2 theelepel zout

2 eetlepels olie

100 ml lauw water

200 ml crème fraîche of fromage blanc

1 grote ui, dun gesneden

200 gram spek dun gesneden

Zout en peper naar smaak

Een snufje nootmuskaat

Instructies:

Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de olie en het water erin. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Als je een pizzasteen hebt, leg die dan in de oven terwijl deze opwarmt.

Rol het deeg uit tot een zeer dunne ronde of rechthoekige vorm. Het moet bijna doorzichtig zijn.

Smeer de crème fraîche of fromage blanc over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Bestrooi met een snufje zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel de dun gesneden uien en spekjes gelijkmatig over de crème.

Bak de Tarte Flambée in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de randen knapperig zijn en de spekjes knapperig en licht geblakerd zijn.

Snijd de Tarte Flambée in stukken en serveer onmiddellijk.

Geniet van je traditionele Tarte Flambée! Dit gerecht kan je als hoofdgerecht of als voorgerecht maken. 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...