Home Recepten Sambal Badjak

Sambal Badjak

door Peter Eemsing
0 reageer 3,5K views
sambal badjak

Net als de zelfgemaakte Sambal Oelek maak ik Sambal Badjak voor bij gebakken rijst en schaaldieren. Ook deze zelfgemaakte sambal is natuurlijk zonder e-nummers en toevoegingen. Voor bij het thuiskoken is er niets leukers en lekkerder dan dat je je zelfgemaakte sambal kunt serveren. Dit recept van Sambal Badjak komt vanuit de tijd dat de Nederlanders nog in  Indonesië waren. Het is een recept wat van moeder naar moeder is overgebracht. Lekker authentiek dus. Hierbij de basis die je natuurlijk kunt personaliseren naar je eigen smaak!

Ingrediënten Sambal Badjak voor 150 ml

5 sjalotten fijngehakt
5 grote tenen knoflook fijngehakt
1 tl garnalenpasta
100 Ml Sambal Oelek
1 stengel citroengras gekneusd
1 limoenblad
1 tl palmsuiker
2 el koolzaad- of arachideolie
ca. 1 el water, naar keus.

Bereiding Sambal Badjak

Verhit de olie en fruit op een gematigd vuur de sjalotten en knoflook, zonder ze te laten verkleuren, tot ze zacht zijn. Voeg de garnalenpasta en Sambal Oelek toe. Laat al roerend ongeveer 15 minuutjes fruiten, zorg dat het niet aanbrand!!! Sambal Badjak moet donkerrood en vrij droog worden. Mocht de Sambal aanbranden of te dik worden kan je altijd een el water of olie toevoegen. Voeg de citroengras, limoenblad en suiker toe. Blijf alles nog 15-20 minuten fruiten totdat je een mooie donkerrode dikke pasta krijgt. Haal de stengel citroengras en het limoenblad eruit en doe de hete Sambal in een grondig schoongemaakte pot.

Deze sambal badjak is in de koelkast enkele maanden houdbaar.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...