Home Recepten Ribeye met saus

Ribeye met saus

door Peter Eemsing
0 reageer 83 views
Ribeye met saus

Ribeye met saus. Dit is echt zo’n top stukje vlees waar je blij van wordt, lekker mals en bomvol smaak. Het komt uit het ribgedeelte van de koe, van rib nummer 6 tot 12. Juist die plek zorgt ervoor dat de ribeye zo lekker is, met een beetje meer vet wat zorgt voor die heerlijke smaak en malsheid. Dat vet zie je terug in die mooie marmering in het vlees, wat eigenlijk een chique woord is voor hoe het vet mooi verdeeld is. En weet je, hoe meer marmering, hoe beter je stukje vlees.

Je kunt ribeye met of zonder bot vinden. Met bot heet het soms rib steak of cowboysteak, en zonder bot is het onze goede oude ribeye. Zonder bot is makkelijker te hanteren, maar sommigen zweren bij de smaak die het bot geeft tijdens het koken.

Ribeye is super veelzijdig, je kunt het grillen, in de pan bakken, bbq’n, grillen of in de oven roosteren, net wat je lekker vindt. Het geheim van een perfecte ribeye is hem niet te lang bakken en even laten rusten na het koken. (+/- 450 Kcal per persoon)

Ribeye met saus voor 4 personen

Wat je nodig hebt voor de ribeye:

  • 2 ribeye steaks
  • Beetje olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 2 sjalotjes, klein gesnipperd
  • 150 ml rode wijn
  • 2 lepels balsamicoazijn
  • 200 ml runderbouillon
  • Een takje verse tijm
  • 2 lepels roomboter
  • Zout en peper naar smaak

Aan de slag met de steaks:

  • Haal de ribeyes een half uurtje voor je gaat grillen uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.
  • Smeer ze in met een beetje olijfolie en bestrooi met zout en peper.

Tijd om te grillen:

  • Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
  • Steaks erop en bakken maar, tot ze zijn zoals jij ze het liefste eet. Voor medium rare is dat ongeveer 4-5 minuten aan elke kant. Een kerntemperatuur van 54 graden is heerlijk medium rare.
  • Haal ze van de grill en laat ze even relaxen onder wat aluminiumfolie.

Sausje fixen:

  • Terwijl de steaks lekker chillen, maak je de saus. Fruit de sjalotjes in een pannetje met boter.
  • Doe de wijn en balsamico erbij en laat het inkoken.
  • Daarna de bouillon en tijm erbij en laat het geheel indikken.
  • Afmaken met een klontje boter en wat zout en peper.

Serveren maar:

  • Leg de ribeyes op de borden, sausje erover of ernaast, en smullen maar!

Lekker met:

  • Een simpele salade, wat geroosterde groenten of een romige aardappelgratin past goed bij deze Ribeye met saus.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...