Home Recepten Ovenschotel met geroosterde bloemkool, krieltjes en verse worst

Ovenschotel met geroosterde bloemkool, krieltjes en verse worst

door Peter Eemsing
0 reageer 8,2K views
bloemkool ovenschotel

Bloemkool ovenschotel maar dan anders.

De bloemkool ovenschotel. Bloemkool is een typische groente die we in Nederland graag tot moes koken. Deze bom van vitamine C, Calcium, Antioxidanten en nog veel meer, kreeg het label mee dat je hem lang moest koken omdat er veel giftige stoffen zouden inzitten. Gelukkig hebben de meeste mensen de kooktijden al terug geschroefd. Bloemkool heeft genoeg aan 5 minuten koken. Vroeger werd het rustig een half uur tot een uur gekookt. De bevolking is vanaf eind 19e eeuw wijs gemaakt dat er veel giftige stoffen in groente zat die je eruit moest koken. Het tegendeel is waar. Juist de gezonde stoffen worden door het lange koken kapot gemaakt.

Bloemkool is weer hip want het meest bekeken recept op koksland is een andere variant, de bloemkoolbom, zie https://koksland.nl/de-bloemkool-bom/

Bloemkool als ovenschotel

In India is bloemkool een vast ingrediënt van een curryschotel, ook tot smots gekookt. Vaak met wat kurkuma zodat hij die mooie gele kleur krijgt en de kerrie mag niet ontbreken. Wij gaan hem omdraaien zodat je een lekkere crispy bloemkool krijgt met krieltjes.

De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.

In deze crispy bloemkool blijven alle sappen en smaken goed zitten.

Deze schaal op de foto is ook weer van Black Pottery.

ingrediënten

1 bloemkool
500 gram krieltjes in hun schil
3 eetlepels olie
1 ui gesnipperd
1 verse worst in plakjes
2 theelepels kerriepoeder
Peper en zout naar smaak

Bereiding

Verwarm je oven op 180 graden hete lucht stand. Was de krieltjes en snij je bloemkool in roosjes. Laat de krieltjes lekker in hun jasje zitten, dat is gezond 😉 Zet je ovenschaal op het vuur, breng de olie op temperatuur en bak de ui even kort met je kerriepoeder. Voeg bijna gelijk de krieltjes en de bloemkool toe, roer even om en zet in de oven. Roer na 10 minuten even om. Ondertussen doe je een klontje boter in de koekenpan en verwarm je je worst op een laag vuur, regelmatig draaien. Je kan hem ook in het zakje koken. Als je bloemkoolschotel 20 minuten in de oven staat zet je de grill stand erbij aan. Snijd je worst in plakjes en doe ze erbij met het vet uit je koekenpan als je de grill stand van de oven aan zet. Je ovenschotel is klaar na totaal 30 minuten. Lekker met zelfgemaakte mosterd! Zie https://koksland.nl/mooie-mosterd/

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...