Deze Pepersaus is de perfecte begeleider van een mooi stuk vlees of verse pasta
Niets erger dan een te dunne, flauwe of te zoute pepersaus die niet goed op smaak is gebracht. Gerechten horen te verrassen en een goede basis is daarom een must!
Als je geen fond hebt gebruik dan een bouillon die je tot 30% gaat inkoken.
Om te variëren kan je natuurlijk ook groene of of witte peperkorrels gebruiken. Zie de verschillen.
Zwarte peper, pittig en aromatisch, ontstaat uit de onrijp geoogste groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.
Witte peper, milder dan de zwarte, ontstaat uit de rijpe bessen van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De witte peperkorrels zijn even groot als de zwarte. De witte peper ontstaat dus door het verwijderen van de schil. Het langere productieproces maakt witte peper samen met de rode peper de duurste van de vier kleuren peper.
Groene peper, kruidig en minder pittig dan zwart en wit, ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht, maar de vrucht wordt geconserveerd in bijvoorbeeld azijn of zout water.
Rode peper, citrustachtig en minder pittig dan zwart en wit, ontstaat als de peperbes aan de plant rijpt. Eenmaal gedroogd krijgt de bes een roodbruine kleur en wordt wat zoeter en zachter van smaak. Rode kampotpeper wordt op deze manier verkregen. Kampot is een provincie van Cambodja. Zeer geschikt voor visgerechten.
Ingrediënten Pepersaus
1 potje Runderfond of Gevogeltefond 240ML
2 eetlepes Whiskey of Cognac
2 eetlepels zwate peperkorrels of groene peperkorrels milder, zie hierboven
100 ml room
zout naar smaak
Bereiding Pepersaus
Pepersaus
Laat de fond in je saus pannetje samen met de Whisky of Cognac tot 1/3 inkoken (dus 2/3 overhouden). Voeg de peperkorrels er aan toe. Doe dan room erbij en laat even inkoken tot de gewenste dikte. Breng de saus eventueel verder op smaak met wat zout.