Home Recepten Boskroten risotto

Boskroten risotto

door Peter Eemsing
0 reageer 87 views
Boskroten risotto

Boskroten risotto. Boskroten zijn eigenlijk gewoon jonge bietjes met superlekker blad eraan. Ze zijn lekker zoet en dat blad kun je ook gewoon eten. Het blad is zo klaar, paar minuutjes koken en je bent er. De bietjes zelf hebben wat langer nodig, zo’n 25 minuutjes. Deze toppers komen gewoon uit Nederland en je kunt ze het hele jaar door scoren. In de koelkast blijven ze ongeveer een weekje goed, maar zonder blad iets korter, zo’n 3 dagen. Ze zitten bomvol goeds zoals kalium, vezels, ijzer en het blad zit vol vitamines A, B2 en K, supergezond dus!

We gaan een lekkere bietenrisotto maken en die bladeren roosteren we even in de oven. Je krijgt dan zo’n heerlijke combi van aardse bietjes, romige risotto en knapperige blaadjes. En die geraspte kaas erover maakt het helemaal af.

Boskroten risotto met geroosterde blaadjes en kaas voor 2 personen :

Dit heb je nodig 650 calorieën pp:

  • 200 gram Arborio-rijst
  • 3-4 van boskroten, met de bladeren eraan
  • 1 uitje, even snipperen
  • 2 teentjes knoflook, hakken maar
  • 750 ml groentebouillon
  • Een scheutje droge witte wijn, zo’n 120 ml
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram geraspte kaas, Parmezaan is top
  • Zout en peper, gewoon op gevoel

Aan de slag:

  1. Bietjes klaarmaken: Haal de bladeren van de bietjes, snij de bietjes in blokjes of rasp ze. Bewaar de bladeren voor later.
  2. Bladeren roosteren: Oven voorverwarmen op 180°C. Leg de blaadjes op een bakplaat, beetje olijfolie en zout en peper erover en hoppa, 10 minuutjes in de oven tot ze lekker knapperig zijn. Zet ze daarna even aan de kant.
  3. Bietjes koken: Kook de bietjes tot ze zacht zijn, duurt zo’n 15-20 minuten. Daarna even pureren met een blender of staafmixer tot je een mooie gladde puree hebt.
  4. Risotto maken: Pak een pan, olijfolie erin en even de ui bakken tot ‘ie zacht is, een minuutje of 3. Knoflook erbij en nog een minuutje doorbakken.
  5. Rijst erbij: Doe de rijst erbij en zorg dat ‘ie lekker met de olie en ui mengt. Blus het af met de witte wijn en wacht tot de wijn is opgenomen.
  6. Bietenpuree erdoor: Mix de bietenpuree door de rijst en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Beetje bij beetje, steeds roeren en wachten tot het vocht is opgenomen voordat je meer toevoegt. Blijf dit doen tot de rijst lekker zacht en romig is, duurt ongeveer 18-20 minuten.
  7. Op smaak brengen: Even proeven en dan zout en peper naar smaak toevoegen.
  8. Serveren: Schep de risotto op de borden, leg die knapperige blaadjes er mooi bovenop en strooi er lekker wat geraspte kaas over.

En voilà, je hebt een superlekker en gezond gerecht op tafel getoverd. Echt genieten dit!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...