Home Recepten Kip piri piri

Kip piri piri

door Peter Eemsing
0 reageer 212 views
Kip piri piri

Kip piri-piri is een pittig kipgerecht dat oorspronkelijk uit Portugal en Afrika komt. Piri Piri staat eigenlijk gewoon voor pittig en is afkomstig van de piri piri pepers die een Scoville schaal hebben van 100.000-200.000. Dus mocht je geen piri piri pepers kunnen vinden neem dan een vergelijkbare pittige peper uit de scovilleschaal. Kip piri piri kan je in de oven maken maar ook heel makkelijk op de contactgrill.

Oorspronkelijk gebruik je de kip zonder vel omdat de kip beter te marineren is. Maar met vel vind ik het lekkerder, snij dan wel voor het marineren een paar kleine lijntjes in het vel van de kip zodat de marinade lekker kan intrekken.

Hier is een eenvoudig recept voor kip piri-piri voor 4 personen:

Ingrediënten kip piri piri:

  • 4 kipfilets of 8 kippenbouten
  • 4-6 piri-piri-pepers (of vervang door 1-2 theelepels rode pepervlokken of een andere hete peper naar keuze)
  • 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • Sap van 1 citroen
  • 60 ml olijfolie
  • Verse koriander of peterselie, fijngehakt (optioneel, voor garnering)

Instructies:

  1. Maak de kip piri-piri marinade: Doe de piri-piri-pepers (of rode pepervlokken), knoflook, paprikapoeder, zout, zwarte peper, citroensap en olijfolie in een blender of keukenmachine. Mix tot een gladde pasta.
  2. Plaats de kip in een ondiepe schaal en giet de piri-piri marinade erover. Zorg ervoor dat de kip aan alle kanten goed bedekt is met de marinade. Dek af en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren, maar bij voorkeur langer (4 uur tot een hele nacht).
  3. Verwarm de oven voor op 200°C (400°F). Leg de gemarineerde kip op een bakplaat of in een ovenschaal en giet eventuele resterende marinade erover.
  4. Bak de kip 35-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kip gaar is en de interne temperatuur 74°C (165°F) bereikt. Keer de kip halverwege het koken om voor een gelijkmatige garing.
  5. Haal de kip uit de oven en laat 5 minuten rusten. Garneer met verse koriander of peterselie, indien gewenst.
  6. Serveer de kip piri-piri met rijst, gegrilde zoete- of aardappelen, patat, salade of gegrilde groenten naar keuze. Ook lekker met een Guacamole saus. Eet smakelijk!
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...