Een traditionele Musakhan is de nationale schotel van de Palestijnen. Een gemakkelijk te maken gerecht van geroosterde kip met uien, sumac, kruiden, gebakken noten etc met brood. In andere Arabische landen is het ook bekend als Muhammar. De naam Musakhan betekend zoiets als: iets wat warm gemaakt is.
De variant die wij gaan maken is een moderne versie met geklopte feta in een wrap pakketje. De traditionele versie van Musakhan is eigenlijk niet meer dan een groente versie, met daarop de kip en geserveerd met wat Arabisch brood en eventueel nog een soep. Deze variant is een modernere variant gebaseerd op het traditionele gerecht. Je kunt in plaats van pakketjes natuurlijk ook gewoon rolletjes maken!
4 personen | voorbereiding 25 minuten en kip 4 uur marineren | bereiding 50 minuten
Ingrediënten
voor de kip
twee tenen knoflook fijngehakt
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel kardemom
0,5 theelepel chilivlokken
0,5 theelepel gedroogde oregano
0,5 theelepel gemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie, bijvoorbeeld Valderrama Arbequina
4 kippendijen zonder bot
Voor de spinazievulling
2 uien gesnipperd
2 tenen knoflook in dunne plakjes
2 theelepels kaneel
1 theelepel piment
1 theelepel sumak
750 gram geblancheerde spinazie, uitgesneden en fijngehakt
200 gram gekookte kikkererwten
150 ml kippenbouillon
4 grote wrapvellen rond
Voor de geklopte feta
200 gram feta in blokjes
200 gram yoghurt
2 tenen knoflook fijngehakt
1 theelepel pittige mosterd, bv Dijon
een scheut olijfolie, bv Valderrama Hojiblanca
En een stuk keukentouw
Bereiding
Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
Maak van alle ingrediënten die bij de kip staan een marinade. Dus meng de olie, knoflook en kruiden en wrijf de kippendijen er helemaal mee in. Dek af met folie en laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren.
Maak dan de spinazie vulling. Verhit de olie in een wok of grote pan en fruit de ui en de knoflook glazig, 5-7 minuten. Roer vervolgens alle kruiden erdoor. Doe den spinazie en kikkererwten erbij en zet het vuur hoog. Schenk de bouillon erbij en laat een paar minuten koken totdat de spinazie is geslonken. en de bouillon is opgenomen. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Haal je pan van het vuur en laat afkoelen.
Leg je wrap op je werkblad en schep een flinke lepel van je spinaziemengsel op het midden van je wrap en leg je gemarineerde kip erop. Vouw dicht tot een mooi pakketje en bind af met je keukentouw. Je kan er natuurlijk ook gewoon een rol van maken.
Leg de pakketjes op je bakplaat en besprenkel met wat olijfolie en wat zeezout. Bak ze ongeveer 25-30 minuten totdat je kip gaar is en je wraps goudbruin zijn geworden.
Ondertussen doe je al je ingrediënten voor je geklopte feta in een blender en meng deze tot een gladde saus.
Verdeel je saus over 4 ondiepe borden en leg je musakhan kippetje erop. Besprenkel nog met wat olijfolie en strooi nog met een beetje extra olie, sumak en zout.
Eet smakelijk!