Indiase geroosterde bloemkool: een smaakvolle klassieker. Bloemkool is een veelzijdige groente die in veel keukens de show kan stelen, maar in dit recept wordt het echt bijzonder. Deze Indiase geroosterde bloemkool, geïnspireerd op de klassieke tandoorismaak, combineert de subtiele zachtheid van geroosterde bloemkool met een rijke en kruidige marinade. De mix van specerijen zoals kurkuma, komijn, en garam masala brengt diepte aan dit eenvoudige gerecht, terwijl de yoghurt zorgt voor een zachte, romige textuur. Het resultaat? Een gerecht dat zowel knapperig als vol van smaak is, perfect als bijgerecht of als vegetarische hoofdmaaltijd. Serveer het met een scheutje citroen en een beetje verse koriander, en je hebt een feest op je bord!
Dit recept is voldoende voor 4 personen als bijgerecht of twee personen als hoofdgerecht.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Marineren: 20-30 minuten (afhankelijk van de gewenste intensiteit van smaak)
Roosteren: 20-25 minuten
Totale tijd: Ongeveer 50-65 minuten, inclusief marineren.
Ingrediënten voor 4 personen
1 middelgrote bloemkool, in roosjes gesneden
3 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels olie (bij voorkeur olijfolie of zonnebloemolie)
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel chilipoeder (pas aan naar smaak)
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel garam masala
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
1 theelepel gemberpasta
Zout naar smaak
Verse korianderblaadjes voor garnering
Citroenpartjes voor serveren
Bereiding Indiase geroosterde bloemkool
Marinade maken: Meng in een grote kom de yoghurt, olie, kurkuma, komijn, koriander, chilipoeder, paprikapoeder, garam masala, knoflook, gember en zout. Roer alles goed door elkaar tot een gladde marinade.
Bloemkool marineren: Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de marinade en meng goed, zodat elk stukje bedekt is. Laat het 20-30 minuten staan (langer als je meer smaak wilt).
Roosteren: Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de gemarineerde bloemkool op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster 20-25 minuten, of tot de bloemkool goudbruin en knapperig is. Schep halverwege om.
Serveren: Garneer met verse korianderblaadjes en serveer met citroenpartjes. Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht of als hoofdgerecht met naanbrood of rijst.
Je kunt het gerecht aanpassen door bijvoorbeeld tahin of een romige saus toe te voegen voor extra smaak.