Deze pompoen quiche combineert de aardse smaken van pompoen en kastanjechampignons met het zoute van gerookt spek, perfect voor een herfstige maaltijd of voor een winterse dag als onderdeel van je lunch of brunch. Deze quiche kan je ook goed koud serveren en dus geschikt voor een potluck. Bij een potluck brengt elke deelnemer een gerecht mee om te delen met de andere gasten. Dit concept is populair omdat het een verscheidenheid aan eten en smaken biedt en het is ook een manier om de kosten en de inspanning van het bereiden van eten voor een grote groep te verdelen.
Bereidingstijd pompoen quiche:
Voorbereiding: 20 minuten
Bakken: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur en 5 minuten
Ingrediënten:
1 kant-en-klare taartbodem (of zelfgemaakt)
400g pompoen, in blokjes
200g gerookt spek, in stukjes
200g kastanjechampignons, in plakjes
4 grote eieren
200ml room
100g geraspte kaas (bijv. Gruyère of Cheddar)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
Zout en peper naar smaak
1 eetlepel olijfolie
Optioneel: 1 theelepel tijm of rozemarijn
Instructies:
Voorverwarmen: Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
Pompoen roosteren: Meng de pompoenblokjes met olijfolie, zout en peper. Verspreid op een bakplaat en rooster gedurende 20 minuten in de oven.
Spek en champignons bakken: Bak het spek in een pan tot het krokant is. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de kastanjechampignons toe en bak tot ze zacht zijn.
Eimengsel bereiden: Klop de eieren los in een kom, voeg de room toe en meng goed. Voeg zout, peper en eventueel kruiden toe.
Taartbodem voorbereiden: Leg de taartbodem in een ingevette quichevorm.
Vullen: Verspreid de geroosterde pompoen, het spek en de champignons gelijkmatig over de taartbodem. Giet het eimengsel eroverheen en bestrooi met geraspte kaas.
Bakken: Plaats de pompoen quiche in de voorverwarmde oven en bak gedurende 45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de vulling is gestold.
Afkoelen en serveren: Laat de pompoen quiche enkele minuten afkoelen alvorens te snijden en te serveren.