Home Recepten Gamba-bouillon

Gamba-bouillon

door Christa Dreef
0 reageer 1,4K views
gamba-bouillon

Met dit recept voor gamba-bouillon maak je binnen een uur een fantastisch krachtige en smaakvolle bouillon voor zo’n 4-6 personen. Een heerlijk puur en lekker voor- of tussengerecht voor de feestdagen!

Ingrediënten:

  • 24 gamba’s
  • halve stronk prei
  • 2 uien middel groot
  • 4 knoflooktenen
  • 1 winterpeen
  • 1 stronk bleekselderij
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 10 gemengde peperkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 groentebouillon poeder of blokje
  • 1 eetlepel olie (zonnebloem of druivenpit)
  • 1 flinke tak tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • voor de garnalen: 2 knoflooktenen, 1,5 eetlepels panko/paneermeel, halve eetlepel roomboter en 2 takjes dragon

Bereidingswijze gamba-bouillon:

Maak de de uien schoon en snijdt in 4 stukken. Hak de wortel in stukjes en doe hetzelfde met de selderij en prei. Maak de knoflook schoon en snijd in dunne plakken.

Breek de koppen van de gamba’s en pel de gamba’s. Bewaar de koppen en de schalen. Snijd de rug van de gamba’s in en verwijder de darm. Spoel de gamba’s schoon en dep droog. Leg even koel weg.

Verhit de olie in een ruime soeppan en bak op hoog vuur de garnalenkoppen een paar minuten aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak ongeveer 1 minuut mee. Voeg dan de uien, wortel, prei, bleekselderij, knoflookschijfjes en de tijm, de rozemarijn en de laurierblaadjes toe. Roer goed door en blus vervolgens af met de cognac en witte wijn.

Voeg 1 liter warm water en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat de bouillon ongeveer 45 minuten trekken en giet de bouillon vervolgens door een fijne zeef en druk daarbij de ingrediënten met een bolle lepel goed uit. Breng de gamba-bouillon eventueel nog verder op smaak met wat vers gemalen peper en zeezout.

Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht).

Hak de blaadjes van de dragon fijn en doe hetzelfde met de knoflooktenen. Meng de knoflook en dragon met het paneermeel en de boter. Leg de garnalen op een bakplaat (wel eerst wat invetten of er bakpapier opleggen en verdeel het knoflook-dragonmengsel eroverheen. Bak de garnalen ongeveer 5 minuten in de oven. Bestrooi de garnalen met heel iets zout en peper en serveer ze bij in de hete gamba-bouillon.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...