Home Recepten Zelf pasta maken, aioli met gamba’s

Zelf pasta maken, aioli met gamba’s

door Christa Dreef
0 reageer 1,9K views
zelf pasta maken

Zelf pasta maken is meer dan de moeite waard. Met dit simpele gerecht zet je een ware smaaksensatie op tafel. Het is puur, eenvoudig en bevat slechts een paar basis ingredienten.

Een heerlijk gerecht voor op een zonnige zomerse avond!

Ingrediënten voor 4 personen

Verse pasta:
500 gram Semola di Grano Duro Rimacinata (griesmeel van harde tarwe)
5 grote eieren (ongeveer 250 gram ei)
8 gram zout
2 eetlepels Ocal olijfolie

En verder:
24 gamba`s
50 ml Picudo olijfolie
8 teentjes knoflook
1,5 liter visbouillon
4 eetlepels verse peterselie
1 verse rode spaanse peper
1 citroen

Zelf pasta maken Bereiding

Begin met maken van de pasta. Zeef daartoe  het pastameel en meng met het zout.

Leg het pastameel in een bultje op een schoongemaakt werkblad en maak in het midden een flinke kuil. Doe in de kuil 1 voor 1 de eieren en voeg steeds een beetje meel toe waardoor het ei wordt vermengd met het pastameel. Voeg op het laatst de olijfolie toe. Kneed alles goed door totdat je mooie bol deeg hebt die niet meer aan je handen blijft kleven. Dat duurt zo’n 8-10 minuten.

Maak vervolgens aparte bolletjes van zo’n 60 gram (die passen namelijk mooi door de pasta machine) en leg afgedekt te rusten in de koelkast, gedurende een half uur.

Maak ondertusssen de gamba’s schoon (ontvel ze en snijd het darmkanaal eruit). Maak de peper schoon en haal dus de zaadlijsten uit de peper en hak de peper vervolgens fijn. Hak de knoflook ook fijn. Gebruik drie teentjes knoflook voor de gamba’s en 5 voor de pasta aioli. Snijd de peterselie fijn. Snijd de citroen door de helft en snijd van 1 helft 4 partjes. De andere helft gebruik je om uit te persen over de pasta. Haal de pasta uit de koelkast en haal door de pasta machine. Ik zelf begin meestal op stand 4, haal de boel daar drie keer doorheen en ga dan door naar de volgende stand. Totdat je stand 2 (blijft je pasta iets dikker) of stand 1 hebt bereikt. Als je de pasta door de pastamachine haalt ontstaat er grote lange lap deeg.

Die vouw je telkens in drieën op en haal je vervolgens opnieuw door de machine. Bestrooi je werkblad met wat bloem, zodat de lappen deeg er niet aan blijven kleven. Snijd de pasta handmatig of gebruik daarvoor een hulpstuk op de machine. Hang de pasta uit over een schaal of een pasta droogrekje.

Zet dan de bouillon en het vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook twee minuten. Giet de pasta af en zet even weg.

Doe 25 ml olijfolie in een pan. Ik gebruik daarvoor de Picudo olijfolie van Valderrama, maar je kunt natuurlijk ook een andere olijfolie gebruiken die tegen verwarmen bestand is. Overigens raad ik de Picudo wel aan. De smaak daarvan is heel verfijnd en past erg goed bij gamba’s. Verhit de olie en voeg drie van de fijngesneden knoflooktenen toe. Fruit even maar laat de knoflook niet bruin worden. Voeg de gamba’s toe en bak op een hoog vuur totdat ze roze kleuren. Zet het vuur uit.

Verhit in een andere pan de resterende 25 ml olijfolie en voeg de knoflook en peper toe. Fruit kort en voeg vervolgens de pasta toe. Roer goed om. Doe de pasta vervolgens in een voorverwarmde schaal. Knijp de citroen er boven uit.  Schep de gamba’s met de olie waar ze in gebakken zijn er bovenop en bestrooi met de verse peterselie. Serveer de partjes citroen er afzonderlijk bij.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...