Chicken tikka masala is een Brits-Indiaas gerecht. Het bestaat uit kip die in stukjes is gesneden en gekruid (tikka) dan gebakken (traditioneel in een tandoor) en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala) die in dit geval (vrijwel steeds) tomaten of tomatenpuree bevat.
De exacte herkomst is onduidelijk, maar volgens een in Groot-Brittannië populair verhaal is het gerecht ontstaan in Glasgow, toen een klant de hem geserveerde chicken tikka te droog vond, waarop de kok er een tomatensaus aan toevoegde.
Ingrediënten (voldoende voor 6 personen):
6 tenen knoflook
3 cm gember
4 theelepels kurkuma
4 theelepels garam masala
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijn
10 flinke eetlepels (dus met een kop erop) volle yoghurt
1 eetlepel zout
1 kilo kippendijfilet
2 uien
140 gram tomatenpuree (dat zijn twee kleine blikjes
1 theelepel kardemompoeder
2 theelepels chilivlokken
250 ml water
4 eetlepels suiker
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
6 mooie rijpe trostomaten
arachideolie
15 gram verse koriander
sap van 1 limoen
Bereidingswijze dag 1 chicken tikka masala:
Begin dit grecht een dag van tevoren met het marineren van de kip.
rasp de tenen knoflook fijn, schil de gember en rasp eveneens fijn. Meng de knoflook en gember met de kruiden: kurkuma, garam masala, korianderpoeder en komijn en roer goed door elkaar. Gebruik de helft van dit mengsel om de kipstukken te kruiden. De andere helft zet je koel weg tot de volgende dag.
Snijd de kippendijen en grove stukken en mix met de helft van het kruidenmengsel. Voeg vervolgens vijf flinke eetlepels yoghurt toe en meng goed door elkaar. Dek de schaal af en zet in de koelkast.
Bereidingswijze dag 2 chicken tikka masala:
Haal je kruidenmengsel en de gemarineerde kipstukken uit de koelkast. Doe een eetlepel arachideolie in een braadpan en bak het kruidenmengsel op een middelhoog vuur even aan. Voeg vervolgens het kardemompoeder en de chilivlokken toe en bak even mee. Snijd de uien in stukjes en bak mee. Dan voeg je vervolgens de tomatenpuree toe en bak zo’n 5 minuten. Snijd intussen de tomaten in stukjes en voeg toe aan het mengsel in de pan, voeg het blik tomaten blokjes toe alsmede het water, een eetlepel zout en de suiker. Laat de saus zo’n 15 minuten lekker koken en giet vervolgens in je maaimix of keukenmachine en pureer de saus fijn. Doe weer terug in de pan en breng weer aan de kook en voeg 5 flinke eetlepels yoghurt aan de saus toe.
Gril op de hoogste grilstand in je oven in een stenen schaal de kipstukken gaar en voeg die vervolgens toe aan de saus. Pers de limoen boven de saus uit en roer goed door, snijd de koriander fijn en strooi voor het uitserveren over de saus.
Lekker met bloemkoolrijst met limoen en koriander of gewone witte rijst!
Eet smakelijk
Ps als je het gerecht liever iets minder pittig wilt hebben voeg dan maar 1 theelepel chilivlokken toe.