Home Recepten Bistilla

Bistilla

door Christa Dreef
0 reageer 646 views
Bistilla

Een bistilla is een Marokkaanse pastei van flinterdun deeg: Quarka. Het is een vrij bewerkelijk recept om te maken en traditioneel wordt de pastei gemaakt met duif en gaar gestoofd boven hete kolen. Dit recept is wat vereenvoudigd. We gebruiken in dit recept filodeeg in plaats van quarks en in plaats van duif gebruiken we kippendijen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo kippendijen in blokje gesneden
  • 1,5 zoete ui, heel fijn gesnipperd
  • 4 saffraandraadjes
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels amandelschaafsel
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 200 gram filodeeg (ongeveer, vellen van 25-45 cm)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1,5 theelepel versgemalen vierseizoenen peper
  • 30 gram fijngesneden verse peterselie
  • 30 gram fijngesneden verse koriander
  • 25 gram boter
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze bistilla:

Verwarm een braadpan en giet daarin als de pan heet is, 2 eetlepels olie en de boter. Wacht tot de boter gesmolten is en voeg dan de in blokjes gesneden kippemdijen toe. Bak ze in ongeveer 4 minuten bruin. Voeg dan de ui toe, de gemberpoeder, de saffraan, 1/2 theelepel kaneel en ongeveer 3 dl water toe. Strooi het zout en peper er overheen en roer alles even door. Breng aan de kook en laat de kip afgedekt in zo’n 45-50 minuten zachtjes gaar worden.

Rooster in de tussentijd het amandelschaafsel goudbruin in een pannetje en zet apart. Als de kip gaar is, doe je deksel van de pan, roer je er de fijngesneden peterselie en koriander doorheen en laat je de saus nog even 5 minuten inkoken. Tot slot voeg je de losgeklopte eieren toe en als die beginnen te stollen haal je de pan van de hittebron.

Verdere bereidingswijze in de oven:

Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en vet een ronde ovenschaal (25 cm doorsnede) in met wat boter. Bedek de bodem van de schaal met twee vellen filodeeg en laat de zijkanten over de rand van de schaal hangen. Bestrijk het deeg vervolgens met wat olie en leg er daarna nog 2 vellen op en bestrijk ook die met olie. Schep dan de kip en de saus in de schaal en leg daarop weer 2 filodeegvellen die je ook bestrijkt met olie. Op die laag strooi je het amandelschaafsel. Verdeel het egaal over de laag en strooi de resterende kaneel er overheen. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en dek de bovenkant verder af met vier vellen filodeeg die je steeds invet met wat olie. De randen van het filodeeg stop je onder de pastei, alsof je een bed opmaakt.

Bak de pastei tot slot gedurende 45 minuten goudbruin in de oven en serveer daarna direct uit met een frisse venkelsalade met peer en granaatappel.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...