Home Recepten Wat is sous vide koken?

Wat is sous vide koken?

door Peter Eemsing
0 reageer 54 views
wat is sous vide koken

Wat is sous vide koken? Wij krijgen vaak vragen over sous vide, veel mensen weten nog niet precies wat je daar mee kunt doen. Bij koksland hebben we veel sous vide recepten op onze website staan omdat wij graag op deze manier koken omdat het simpelweg veel tijd bespaart en vaak veel smakelijker is. En dan je vraag, wat is sous vide?

Stel je voor: je keuken waarin je elk gerecht, keer op keer, tot perfectie bereid. Dat is de kracht van sous vide koken. Deze methode, waarbij je eten in een waterbad op een precieze temperatuur kookt, is jouw garantie voor smakelijke, constante en voortreffelijke resultaten.

Neem bijvoorbeeld een klassieker: de biefstuk. Hoe vaak heb je niet geprobeerd om een perfecte medium rare biefstuk te maken, om uiteindelijk weer teleurgesteld te worden? Met sous vide worden deze teleurstellingen verleden tijd. Je biefstuk komt er elke keer sappig en mals uit, met de garantie van een gelijkmatige garing van rand tot rand.

En dan hebben we het nog niet eens over zalm gehad. Deze vis kan notoir lastig zijn, met een smalle marge tussen rauw en te gaar. Sous vide neemt deze gok weg, en levert je zalm op die zacht en sappig is, met behoud van al zijn delicate smaken.

Laten we ook de entrecote niet vergeten, een stuk vlees dat een koninklijke behandeling verdient. Sous vide biedt precies dat, met als resultaat een stuk vlees dat zo mals is dat het smelt op je tong, vergezeld van die rijke, diepe smaken waar je naar verlangt.

Maar sous vide schittert niet alleen bij vlees en vis. Ook groenten zijn erg geschikt voor deze techniek. Of het nu wortels zijn die hun natuurlijke zoetheid naar voren brengen, of asperges die hun levendige groen en knapperigheid behouden, sous vide zorgt ervoor dat je groenten in de spotlight blijven staan.

Nu, het belanrijkste: het afbranden. Na het sous vide proces, de garing, moet je gerecht, vis, vlees, gevogelte, groente nog een lekker korstje krijgen. Dat doe je in een hete pan, op je bbq of met een brander. Je biefstuk? Hij krijgt een goudbruine, knapperige korst die contrasteert met het malse, roze binnenste. Die zalm? Zijn huid wordt onweerstaanbaar krokant, een perfecte aanvulling op de zachte binnenkant.

En vergeet de groenten niet. Even op de grill of in de pan na hun sous vide bad, en ze krijgen een heerlijke, rokerige smaak die je niet mogelijk hield.

Door sous vide te combineren met deze finishing touches, creëer je gerechten die niet alleen consistent perfect zijn, maar ook diepte en complexiteit in smaak en textuur hebben.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in sous vide koken hebben we een mooie starters set samengesteld, waar je gelijk mee kunt beginnen. Mocht je nog vragen hebben? Kan je me altijd even bellen of mailen.

Wartmann sousvide set

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...