Home Recepten Alles over slowjuicers

Alles over slowjuicers

door Peter Eemsing
0 reageer 1,K views
slowjuicer

In deze tijd is gezond eten en drinken steeds belangrijker aan het worden. Wij krijgen veel vragen over het gebruik (aanschaf) van een slowjuicer of een blender, om zelf je gezonde sapjes en/of smoothies te gaan maken. Gembershots, tarwegras, spinaziesap of een fruitbommetje, het is allemaal weer even hip. De slowjuicer is momenteel weer helemaal aan het terug komen, want door de juiste keuze van je ingrediënten kan je een perfect uitgebalanceerd koolhydraat arm dieet maken met weinig moeite. Bekijk ook onze onderstaande video’s!

Even kort door de bocht: Ben je een fruit/groenten sapjes mens, dan koop je een slowjuicer en heb je liever romige soepen/sauzen/smoothies, dan koop je een blender. Op ons aanrecht staat dan ook een powerblender en een slowjuicer, omdat ze gewoon verschillende functie’s hebben met weinig overlapping.

Het grootste verschil, de naam zegt het al, is dat een slowjuicer de ingrediënten langzaam tot sap maakt en de pulp apart opvangt. Daardoor blijven de voedingswaarden beter behouden omdat, in tegenstelling tot een blender, vrijwel geen wrijvingswarmte plaatsvindt en het sap daardoor langer houdbaar blijft.

Een beetje blender kan namelijk je groentemengsel, door de vrijwingswarmte, tot wel 70-80 graden verwarmen waardoor er veel vitaminen verloren gaan, maar alle vezels (pulp) wel blijven behouden en dus handig voor het maken van een smoothie, sausje of een soepje.

Daarnaast scheidt de slowjuicer het sap van de pulp waardoor je puurder sap krijgt met minder koolhydraten dan in een blender. Bij een blender draait de motor een hoog aantal toeren en komt er veel zuurstof in je sap, waardoor je sap minder lang houdbaar is. Er zijn ook blenders die dit onder vacuum kunnen doen en daardoor de sappen langer houdbaar zijn, dan bijvoorbeeld uit een sapcentrifuge.

Voordelen van de slowjuicer

  • Je krijgt op een makkelijke manier je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnen.
  • Veel gebruikt door mensen met een koolhydraatarm dieet.
  • Je maakt de sappen eigenhandig waardoor je zelf je ingrediënten kunt kiezen.
  • Ook zeer geschikt voor knolgewas, bladgroenten, kruiden en tarwegras en gembershots.
  • Hoge sapopbrengst, weinig schifting en weinig schuim.
  • De smaken en vitaminen blijven goed behouden.
  • Je kan van de gescheiden vezels en sappen geweldige sauzen, vullingen van hartige taarten, babyvoeding en soepen maken als je dit later weer zou combineren.
  • Je hoeft niet te schillen, waardoor je waardevolle voedingstoffen behouden blijven.
  • Minder lawaai en stroom verbruik dan een blender of sapcentrifuge.
  • Je hebt de keuze tussen alleen sap zonder pulp waarbij je de pulp later wel weer kunt gebruiken in andere bereidingen.

Nadelen van de slowjuicer

  • Wanneer je teveel fruit combineert krijg je veel fruitsuikers binnen omdat je de vezels mist, dus combineer altijd goed met groenten of met wat pulp.
  • Kan niet overweg met hardere pitten en noten.
  • Minder geschikt om sauzen en soepen in één keer te maken.
  • Doordat de pulp gescheiden is van het sap krijg je minder vezels binnen als je de groenten en het fruit normaal zou eten. Een voordeel is wel weer dat je van deze vezels en sap geweldige sauzen kunt maken, babyvoeding en soepen als je dit later weer zou combineren.

Voordelen van een blender

  • In een blender maak je mooie dikke romige sappen, smoothies en soepen waarin alle vezels zijn meegemalen, maar dus vaak ook veel koolhydraten. Ook ideaal voor een snelle pesto/ pastasaus.
  • Sommig blenders hebben ook een vacuumblender optie en/of een droge stoffen kan.
  • Een blender is ook geschikt voor vele zachte als vloeibare ingrediënten, zoals yoghurt, slagroom, en banaan, en harde ingrediënten, zoals rauwe groenten, gepelde noten en ijsblokjes. Pulp en schil blijft achter in de blender waardoor je ook makkelijk een saus, pesto, milkshake, smoothie of romig soepje kan maken.
  • Alle vezels blijven achter.
  • Makkelijk voor cocktails te maken.

Nadelen van een blender

  • Een blender maakt meer lawaai
  • Alle vezels en stoffen blijven achter in je mengsel, dus je moet vaak wel alles eerst schillen.
  • Minder geschikt voor koolhydraat arme bereidingen.
  • Groter stroomverbruik

Wij verkopen blenders en slowjuicers van Wartmann en van Smeg, hieronder twee product demonstraties van onze slow juicers.

Product demonstratie van de Smeg Slowjuicer

Product demonstratie van de Wartmann Slowjuicer

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...