Home Recepten Zweedse Hasselback aardappelen

Zweedse Hasselback aardappelen

Je kan dit gerecht ook in een airfryer maken.

door Peter Eemsing
0 reageer 75 views
Zweedse Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen zijn een populair Scandinavisch gerecht dat oorspronkelijk uit Zweden komt. Deze bijzondere bereidingswijze van aardappelen werd voor het eerst gemaakt in het Hasselbacken hotel en restaurant in Stockholm. De aardappelen worden in dunne plakjes ingesneden, maar niet helemaal doorgesneden, waardoor ze aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten. Tijdens het bakken openen de plakjes zich licht, wat niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk geeft, maar ook zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. De insnijdingen bieden ook de perfecte gelegenheid om smaakmakers zoals boter, kruiden en kaas toe te voegen.


Zweedse Hasselback aardappelen zijn niet alleen heerlijk, maar ook een visueel aantrekkelijk bijgerecht dat goed past bij een scala aan hoofdgerechten, van vlees tot vis. 

Traditioneel Recept voor Zweedse Hasselback Aardappelen (4 personen)

Ingrediënten
4 grote, stevige aardappelen met schil (bijvoorbeeld vastkokende of iets kruimige aardappelen)
4 eetlepels boter, gesmolten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Verse kruiden zoals tijm of rozemarijn (optioneel)
50 gram geraspte kaas zoals Parmezaan of cheddar (optioneel)

Tips
Tips voor het Insijden en Bereiden
Zorg dat de aardappelen goed droog zijn na het wassen, zodat de boter en kruiden goed hechten.
Ik leg altijd chopsticks aan beide zijden aan de onderkant van de aardappels zodat ik ze nooit helemaal door kan snijden, je zou het ook met pollepels kunnen doen maar die zijn vaak wat dikker.
De frequentie van het bestrijken met boter is belangrijk: dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
Dit recept kan je in de airfryer of in de oven maken, zie hieronder.

Bereidingswijze Oven
Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C.

Aardappelen Voorbereiden: Was en droog de aardappelen. Plaats een aardappel tussen twee houten lepels of eetstokjes. Dit voorkomt dat je helemaal door de aardappel snijdt. Snijd de aardappel in dunne plakjes van ongeveer 3 mm dik, maar snijd niet helemaal door. 

Kruiden: Meng de gesmolten boter met de fijngehakte knoflook, zout, peper en eventueel wat verse kruiden. Bestrijk de aardappelen royaal met dit mengsel, zorg ervoor dat het ook tussen de plakjes komt.

Bakken: Plaats de aardappelen in een ovenschaal en bak ze 40-50 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrijk ze halverwege nogmaals met het botermengsel.

Kaas: Bestrooi de aardappelen 10 minuten voor het einde van de baktijd met de geraspte kaas als je die gebruikt.

Bereidingswijze Airfryer
Voorbereiden: Stel de airfryer in op 180°C.

Aardappelen Voorbereiden en Kruiden: Bereid en kruid de aardappelen zoals hierboven beschreven.

Bakken: Plaats de aardappelen in het mandje van de airfryer en bak ze ongeveer 30-40 minuten. Controleer tussendoor en bestrijk indien nodig met meer botermengsel.

Kaas: Voeg de kaas toe in de laatste 5-10 minuten als je deze gebruikt.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...