Home Recepten Wilde Schelvis met rode bietenstamppot en makreel

Wilde Schelvis met rode bietenstamppot en makreel

door Peter Eemsing
0 reageer 1,5K views
Wilde Schelvis

Wilde Schelvis met rode bietenstamppot en spekjes van gerookte makreel

Wilde schelvis is helemaal terug op de kaart en dat is dik verdient! De schelvis kan goed concurreren qua smaak met de kabeljauw achtigen. Een schelvis kan je herkennen aan zwarte streep en de donkere vlek op de flank, de duim van Sint Petrus, net als de Zonnevis.

De filet van de wilde schelvis is wit, heeft een mooie losse structuur en zeer geschikt om te bakken of te pocheren. Het is een mooie vis die, mits in het juiste seizoen gevangen, een verantwoorde status heeft gekregen. Boven de Wadden eilanden tot Scandinavië  komt hij voor.

Veel mensen vinden hem nog lekkerder dan kabeljauw. Veel vitamines en is zeer mager 0, 2% vet; eiwit 16%.
In Nederland kennen de meeste mensen hem als klip- of stokvis.

OP de Spirit of Winter gaf onze huiskok Maurice een  kookdemonstratie met deze vis op een bedje van rodebieten stamppot en spekjes van gerookte makreel.

Ingrediënten voor 4 personen:

Wilde Schelvis met rode bietenstamppot en spekjes van makreel

1kg aardappelen
1kg rode bieten
1dl slagroom
150gr roomboter
1dl olijfolie
Peper & zout
200gr gerookte makreel
750gr wilde schelvis filet

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en bietjes en snij ze in gelijke stukken. Kook dit samen in ruim water met wat zout.
Fileer de makreel, of als deze al gefileerd is verwijder de graten en het vel. Snij de filet stukken in dobbelsteentjes en bak deze met wat roomboter tot deze goudbruin kleurt.

Snij de wilde schelvisfilet in 4 gelijke stukken en bak deze alleen op de huid kant met de olijfolie en een klontje roomboter.
Als de wilde schelvis half gaar is leg je de filets op een bord met wat roomboter en peper en zout doe ook wat peper en zout op de bruin gebakken huidkant. Zet dit bord in een voorverwarmde oven van 200 graden en doe de oven dicht en uit.
Giet de aardappelen en bieten als ze gaar zijn af en stamp ze met een scheutje slagroom en een klontje roomboter, voeg wat peper en zout toe naar smaak. (Niet te veel zout toevoegen, want de makreel is ook zeelt van smaak!)

Serveer de stamppot bij voorkeur op een diep bord en strooi wat uitgebakken makreel over de stamppot met wat bakvet.
Leg een stukje gebakken wilde schelvis uit de oven erop en eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...