Home Recepten Knolselderij met cantharellen en uienjus

Knolselderij met cantharellen en uienjus

door Christa Dreef
0 reageer 506 views
knolselderij met cantharellen en uienjus

Knolselderij met cantharellen en uienjus is werkelijk een fantastisch vegetarisch tussengerecht of voorgerecht. Omdat je een hele knolselderij gebruikt heb je ruim voldoende voor 8 personen. Je kookt in dit recept eerst de knolselderij en daarna ga je de knolselderij in een pan arroseren, dus continue bevochtigen, met roomboter. Terwijl je de knolselderij kookt maakt je de uienjus.

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 100 gram roomboter
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 250 gram cantharellen
  • 6 uien
  • 50 ml koolzaadolie
  • 500 ml groentebouillon
  • fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • paar sprietjes bieslook

Bereidingswijze knolselderij met cantharellen en uienjus:

Schil de knolselderij met een scherp mes en doe in zijn geheel in een ruime pan met water. Voeg een theelepel zeezout toe en breng aan de kook. Laat de knolselderij ongeveer een uurtje koken op een laag vuur, totdat je met een sate prikker gemakkelijk in de knolselderij kunt prikken.

Terwijl je de knolselderij aan het koken bent, verwarm je je oven voor op 220 graden (hetelucht). Pel de uien en snijd ze in 8 stukjes. Leg de in stukken gesneden uien op een bakplaat en verdeel de koolzaadolie eroverheen. bestrooi ze vervolgens met wat zeezout. Rooster de uien een half uur in de oven. Schep de uien regelmatig om, tot ze zijn gekaramelliseerd. Haal de uien uit de oven en leg de uien in een vergiet zodat de olie er vanaf druipt. Doe vervolgens de uien in een kookpan en voeg de groentebouillon toe.

Breng de bouillon aan de kook en laat de uienbouillon daarna een uurtje sudderen (met een deksel op de pan) op een laag vuur. Giet de bouillon vervolgens door een zeef en kook de gezeefde bouillon vervolgens tot ongeveer de helft in. Breng de bouillon tot slot verder op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

Als de knolselderij gaar is giet je deze af en laat je een koekenpan warm worden. Smelt 75 gram van de boter in de pan en voeg de knolselderij, rozemarijn en tijm toe. Keer de knolselderij regelmatig in de pan en bedruip steeds met de boter. Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat. Je boter mag namelijk wel kleuren, maar mag niet verbranden.

Arroseer de knolselderij totdat deze aan alle kanten mooi bruin is gekleurd. Haal de knolselderij uit de pan en laat ingepakt in aluminiumfolie even rusten. Bak, terwijl de knolselderij rust, de cantharellen in de pan waar je ook de knolselderij in hebt gebakken. Gebruik daarvoor de resterende roomboter. Borstel de cantharellen voor het bakken wel even goed schoon. Bak de cantharellen tot ze zacht en goudbruin zijn en bestrooi ze dan met iets zeezout en versgemalen zwarte peper.

Zorg ervoor dat de borden waar je deze knolselderij met cantharellen en uienjus in serveert zijn voorverwarmd. Snijd de knolselderij in 8 puntjes en leg op elk bord een puntje. Schenk wat van de uienjus rondom de knolselderij en leg er een paar cantharellen naast. Knip tot slot de bieslook fijn en strooi over de uienjus. Serveer direct uit.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...