Home Recepten Vegetarische şakşuka

Vegetarische şakşuka

Lekker vegetarisch

door Peter Eemsing
0 reageer 105 views
şakşuka

Geen shakshuka maar vegetarische şakşuka. In de Turkse en Ottomaanse keuken is “şakşuka” (uitgesproken als ‘shahk-shoo-kah’) een gerecht dat verschilt van de Shakshuka uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse versies. Het is een stoofschotel van aubergines en andere groenten, zoals paprika en tomaten, maar bevat meestal geen eieren. Dit gerecht krijg je meestal als onderdeel van een mezze of als bijgerecht geserveerd.

In deze versie voegen we gehakt en basilicum toe voor extra smaak. Dit gerecht kan je ook heel goed in een slowcooker maken.

Ingrediënten şakşuka:

2 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 grote aubergine, in blokjes gesneden

1 rode paprika, in blokjes gesneden

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel paprikapoeder

Zout en peper naar smaak

Handvol verse basilicumblaadjes, fijngesneden

1 bol mozzarella (ongeveer 125 gram), in plakjes of kleine blokjes gesneden

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totale tijd: 40 minuten

Instructies şakşuka:

Voorbereiden: Snijd de ui, hak de knoflook fijn, en snijd de aubergine en rode paprika in blokjes. Hak de basilicumblaadjes fijn. Snijd de bol mozzarella in plakjes of kleine blokjes.

Uien en knoflook sauteren: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot hij zacht is. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook toe en bak deze kort mee.

Groenten toevoegen: Voeg de blokjes aubergine en rode paprika toe en sauteer ze tot ze beginnen te verzachten.

Tomaten en specerijen: Voeg het blik tomatenblokjes toe, samen met het komijnpoeder, het paprikapoeder, en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar.

Sudderen: Dek de pan af en laat het mengsel ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur, of tot de groenten volledig gaar zijn.

Mozzarella toevoegen: Verdeel de plakjes of blokjes mozzarella gelijkmatig over het mengsel in de pan.

Basilicum en smelten: Voeg de fijngesneden basilicum toe bovenop de mozzarella. Dek de pan af en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen, of tot de mozzarella volledig gesmolten is. Voor de vegetarische versie voeg je nu ook de eieren toe.

Proeven en serveren: Proef het gerecht en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Serveer de şakşuka warm, eventueel met een stuk plat brood zoals pide of lavash.

Eet smakelijk! Deze versie van Ottomaanse şakşuka is rijk aan smaken en texturen, en de toevoeging van mozzarella maakt het extra smeuïg.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...