Home Recepten Indiase Curry van Rode Linzen

Indiase Curry van Rode Linzen

Dit recept kan je ook vega maken met courgetteblokjes ipv kip of kalkoen

door Peter Eemsing
0 reageer 138 views
Indiase Curry van Rode Linzen

Indiase Curry van Rode Linzen. In de Indiase keuken zijn rode linzen, bekend als Masoor Dal, een populaire keuze voor curry’s vanwege verschillende redenen. Ten eerste hebben ze een relatief korte kooktijd vergeleken met andere peulvruchten, wat ze ideaal maakt voor dagelijkse maaltijden. Hun vermogen om snel zacht te worden en in een soort puree te veranderen, helpt bij het creëren van een dik en romig consistentie in curry’s, wat bijdraagt aan de rijke textuur en smaak van het gerecht.

Bovendien zijn rode linzen voedzaam, rijk aan eiwitten, ijzer, en vezels, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor vegetarische en veganistische diëten. Ze zijn ook vrij neutraal van smaak, waardoor ze de kruiden en specerijen in een curry goed kunnen absorberen. Deze eigenschappen maken rode linzen een veelzijdig en praktisch ingrediënt in de Indiase keuken, met name in curry’s. Dit gerecht kan je met kalkoen of kip maken en de vegetariërs zouden courgetteblokjes kunnen gebruiken. Deze curry kan je ook heel goed in een slowcooker maken.

Ingrediënten Indiase Curry van Rode Linzen (Voor 4 Personen):

300 gram rode linzen

500 gram kalkoen of kip, in blokjes gesneden (of blokjes courgette voor de vegetariërs onder ons)

1 grote ui, fijngehakt

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel geraspte gember

1 grote tomaat, in blokjes

1 theelepel kurkuma

1 theelepel gemalen koriander

1/2 theelepel garam masala

1/2 theelepel gemalen komijn

1/2 theelepel chilipoeder (aanpassen naar smaak)

750 ml kippen- of groentebouillon

250 ml kokosmelk

2 eetlepels plantaardige olie of ghee

Zout en peper naar smaak

Verse korianderblaadjes voor garnering

Citroensap naar smaak

Bereidingswijze:

Kalkoen (kip of courgette) Bereiden:

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan. Voeg de kalkoenblokjes toe en bak tot ze goudbruin zijn aan alle kanten (ongeveer 5-7 minuten). Haal ze uit de pan en zet opzij.

Ui, Knoflook en Gember Bakken:

Voeg in dezelfde pan nog een eetlepel olie toe. Bak de ui tot deze goudbruin en zacht is (ongeveer 5-7 minuten).

Voeg knoflook en gember toe en bak nog 2 minuten.

Kruiden en Tomaten Toevoegen:

Voeg kurkuma, gemalen koriander, garam masala, komijn en chilipoeder toe. Bak ongeveer 1 minuut.

Voeg de tomatenblokjes toe en kook tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).

Linzen en Bouillon Toevoegen:

Spoel de rode linzen en voeg ze toe aan de pan. Roer om te mengen met de kruiden.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat sudderen tot de linzen bijna gaar zijn (ongeveer 20-25 minuten).

Kalkoen en Kokosmelk Toevoegen:

Voeg de gebakken kalkoenblokjes en kokosmelk toe. Laat de curry nog 20-25 minuten sudderen, of tot de kalkoen volledig gaar is en de linzen zacht zijn. Pas de dikte van de curry aan door water toe te voegen indien nodig.

Op Smaak Brengen en Serveren:

Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Garneer met verse korianderblaadjes.

Serveer warm met rijst of Indiaas brood zoals naan of roti.

Totale Bereidingstijd: Ongeveer 55-65 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...