Home Recepten Varkenshaas spiesjes

Varkenshaas spiesjes

door Peter Eemsing
0 reageer 437 views
Varkenshaas spiesjes

Varkenshaas spiesjes om op je BBQ, Ofyr of je contactgrill te maken. Als je ooit hebt genoten van de malse en sappige smaak van varkenshaas, weet je al dat dit een speciaal stuk vlees is. Het is zo zacht omdat het afkomstig is van een deel van het varken dat tijdens zijn leven niet veel werk doet, waardoor het minder bindweefsel en spiervezels heeft. Dit maakt het tot een ideaal stuk vlees voor spiesjes of saté.

Bij het bereiden van varkenshaas loop je snel de kans dat hij te droog gaat worden, daarom gebruik ik altijd een kerntemperatuur meter. Een varkenshaas is gaar als de kerntemperatuur tussen de 63 en 68 graden is. Als je varkenshaas (pork tenderloin) gebruikt voor je spiesjes of saté, zul je merken hoe goed het vlees marinades en sauzen opneemt.

Je kunt het vlees een nacht in je favoriete marinade laten liggen en de volgende dag zal het de smaken volledig hebben geabsorbeerd. Dit betekent dat je een breed scala aan smaken kunt maken, van zoete en plakkerige barbecuesauzen tot pittige en zure Aziatische marinades. Naast de mogelijkheid om smaken te absorberen, heeft varkenshaas een heerlijk milde smaak die goed past bij veel andere ingrediënten.

Dit betekent dat je kunt spelen met verschillende soorten groenten op je spiesjes, zoals paprika’s, uien of champignons. Door het vlees te grillen of te barbecueën, krijgt het een rokerige smaak die goed samengaat met de natuurlijke smaak van het vlees. De hitte van de grill zal de buitenkant van het vlees lichtjes karameliseren, wat resulteert in een heerlijke knapperige textuur met de malse binnenkant. Spiesjes maken is leuk om te doen want met de verschillende ingrediënten kan je ze er feestelijk uit laten zien.

Of je nu een gezellige barbecue met vrienden hebt of een rustige avond thuis, varkenshaas spiesjes zijn altijd een hit om te serveren.

Ingrediënten Varkenshaas spiesjes:

1 grote varkenshaas

1 rode

1 gele en 1 groene paprika

2 grote uien

250 gram champignons

1/4 kopje olijfolie

1/4 kopje sojasaus

2 eetlepels honing

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

10 houten of metalen spiesjes

Instructies:

Snijd eerst de varkenshaas in blokjes van ongeveer 3 cm. Leg ze in een grote kom. Snijd de paprika’s en uien in blokjes van ongeveer 3 cm en voeg deze ook toe aan de kom. De champignons kunnen heel blijven als ze klein zijn, anders halveer je ze.

Maak nu de marinade. Meng in een kleinere kom de olijfolie, sojasaus, honing en gehakte knoflook. Voeg zout en peper toe naar smaak. Giet de marinade over het vlees en de groenten in de grote kom. Meng alles goed door elkaar zodat de marinade overal zit. Dek de kom af en zet deze minstens 2 uur in de koelkast, maar bij voorkeur de hele nacht.

Als je houten spiesjes gebruikt, week ze dan 30 minuten in water voordat je gaat grillen om te voorkomen dat ze verbranden. Rijg vervolgens het vlees en de groenten aan de spiesjes. Wissel tussen stukjes varkenshaas, verschillende kleuren paprika, ui en champignon. Verwarm je grill of barbecue voor op medium-hoog vuur. Grill de spiesjes ongeveer 10-15 minuten, draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig koken. Controleer of de varkenshaas gaar is (de binnenkant moet niet roze zijn) voordat je de spiesjes van de grill haalt. Laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Varkenshaas spiesjes gegrild

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...