Home Recepten Vichyssoise

Vichyssoise

door Peter Eemsing
0 reageer 18 views
Vichyssoise

De klassieke Franse Vichyssoise is een romige soep die gemaakt is van prei, aardappelen, room, en soms uien of knoflook. Het gerecht wordt vaak toegeschreven aan de Franse chef-kok Louis Diat, die in de vroege 20e eeuw werkte bij het Ritz-Carlton in New York City. De inspiratie voor het gerecht haalde hij uit zijn jeugdherinneringen aan een koude prei- en aardappelsoep die zijn moeder en grootmoeder maakten tijdens de hete zomers in Frankrijk.

De reden dat Vichyssoise koud wordt geserveerd, heeft te maken met het verfrissende karakter van de soep. Koud geserveerd, is het een uitstekend voorgerecht of een licht hoofdgerecht dat bijzonder lekker is tijdens de warmere maanden, wanneer hete soepen vaak te zwaar worden bevonden. 

Het koelen van de soep zorgt er ook voor dat de smaken zich kunnen ontwikkelen en vermengen. Net als veel gekoelde gerechten, kan Vichyssoise de volgende dag zelfs nog smakelijker zijn als de ingrediënten tijd hebben gehad om hun volledige aroma vrij te geven. Dit maakt het ook een praktische keuze voor etentjes, een pot-luck of feestje, omdat het van tevoren kan worden gemaakt.

Vichyssoise voor vier personen:

Ingrediënten:
3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, grondig gewassen en in dunne plakjes gesneden
2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
2 eetlepels boter
1 liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische versie
250 ml slagroom
Zout en witte peper naar smaak
Verse bieslook, fijngehakt, voor garnering

Bereidingswijze:


Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei toe en zweet deze ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
Voeg de aardappelblokjes toe en giet de kippenbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, dek af en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, of totdat de aardappelen gaar zijn.
Haal de soep van het vuur en laat deze iets afkoelen. Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een glad geheel. Wees voorzichtig bij het mixen van hete vloeistoffen.
Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en witte peper. Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan in de koelkast om volledig af te koelen, dit duurt ongeveer 2 uur.
Serveer de Vichyssoise koud, gegarneerd met fijngehakte bieslook.

Totale bereidingstijd: ongeveer 30 minuten kooktijd, plus 2 uur afkoeltijd.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...