Home Recepten Trofie pasta met varkenshaas

Trofie pasta met varkenshaas

door Christa Dreef
2037 views

Trofie pasta met varkenshaas is een lekker gemakkelijk recept wat in een half uurtje op tafel kan staan. Trofie is een pastasoort uit de Italiaanse streek Ligurië. Het zijn met de hand gerolde kronkelige vormpjes van durum (harde tarwebloem) en water. Een typisch Ligurisch gerecht is de trofie al pesto: trofie pasta met pesto genovese. In de streek rond Genua waren de nonnen altijd druk met het rollen van deze pasta. Vroeger maakten ze de trofie pasta ook van kastanjemeel of zelfs van aardappelbloem. Er bestaat ook nog een kleinere variant en die noemen we dan trofiette.

Dit gerecht heeft een basis van onze engelse kook oma Mary Berry en wij hebben de varkenshaas met tomaatjes toegevoegd.

Dit recept vereist wat multitasking want je moet je varkenshaas en trofie pasta tegelijk klaarmaken zodat alles mooi op het zelfde moment klaar is.

Ingrediënten Trofie Pasta

4 personen | Voorbereiding 20 M | Kooktijd 20 M

  • 400 gram Trofie pasta ( Grand Italia)
  • 400 gram Doperwten (diepvries)
  • 400 gram fijne tuinbonen ( diepvries)
  • 1 eetlepel arachide olie
  • 70 gram roomboter en wat olie
  • 75 gram geraspte Parmezaan
  • 250 ml Crème fraiche
  • 4 takjes verse tijm
  • Himalaya Zout 
  • Zwarte peper gemalen
  • 1 flinke rode ui
  • 2 flinke tenen Knoflook + 4 extra tenen voor bij de varkenshaas
  • Citroenrasp halve citroen
  • Citroensap halve citroen
  • Flinke handvol cherry tomaatjes
  • 2 Varkenshaasjes

Bereiding Trofie Pasta

Kook de pasta volgens de verpakking met een snufje zout in het water en voeg de laatste 5 minuten de doperwten en tuinboontjes toe.

Bak intussen de ui mooi glazig in de olie en voeg de knoflook op het moment dat de ui begint te glanzen toe. Zet het vuur laag.

Rasp de schil van de citroen en pers uit. Rits de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe aan de rasp en het sap.

Zet apart.

Gril 5 minuten onder de hoogste stand de tomaatjes met wat basilicumolie.

Giet de pasta met de groenten af, doe terug in de pan en meng met de crème fraiche, citroenmengsel en kaas. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding Varkenshaas

Breng je varkenshaasjes op kamertemperatuur. Bestrooi met wat peper, zout en wat tijm. Bind eventueel de puntjes van je varkenshaas op zodat hij overal even gaar word want anders is het dunne stuk overbakken en het middenstuk vaak nog rauw. je wil je varkenshaasjes mooi medium gebakken hebben zodat ze aan de binnenkant nog mooi rosé zijn. Ik bak de varkenshaasjes altijd met roomboter en een flinke scheut olie en bak wat knoflook teentjes mee, lekker voor een jus erbij.

Smelt de boter in de pan en braad het vlees aan op middelhoog vuur. Schroei het aan alle kanten dicht, zodat de sappen in het vlees blijven zitten. Houd het vlees tijdens het aanbraden in beweging, zo voorkom je dat het verbrandt. Zet het vuur laag als het haasje een mooie bruine kleur heeft gekregen en laat hem nog ongeveer 9 minuten sudderen, keer regelmatig. Je varkenshaas is klaar als hij een kerntemperatuur van ongeveer 58 graden heeft. Laat het vlees 3 minuten rusten in aluminiumfolie zodat de sappen zicht mooi door kunnen ontwikkelen. Kook ondertussen de jus nog even in met een handje extra tijm. Die kan je dan straks lekker een beetje over je varkenshaas heen gieten. Serveer wat extra in een kommetje voor bij het gerecht.

Serveren

Trancheer je varkenshaasje voor serveren maar je kan hem ook aan één stuk laten voor de vleessnijders onder ons.

Doe alles in een mooie voorverwarmde schaal en leg de varkenshaasjes met een beetje jus en tomaatjes erop.

Eet smakelijk!

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...