Home Recepten Thaise viskoekjes, Tod Man Pla

Thaise viskoekjes, Tod Man Pla

door Peter Eemsing
0 reageer 28 views
Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes. Tod Man Pla is een traditioneel Thais gerecht dat bestaat uit gefrituurde viskoekjes die vaak geserveerd worden met een zoet-zure komkommersaus of een dipsaus op basis van azijn en suiker met komkommer en pinda’s. De naam “Tod Man Pla” kan letterlijk vertaald worden als “gefrituurde viskoekjes” waarbij ‘tod’ staat voor frituren en ‘man pla’ betekent viskoekje.

Deze viskoekjes komen uit de Thaise keuken en zijn diep geworteld in de culinaire tradities van Thailand. Ze worden gemaakt met een pasta van witvis, meestal wijting of andere stevige witvis, die gemengd wordt met rode currypasta en andere smaakmakers zoals kaffir limoenblaadjes, fijngesneden boontjes en soms basilicum. De rode currypasta geeft de koekjes niet alleen smaak maar ook een pittige kick.

Het gerecht is geliefd in heel Thailand en wordt vaak gegeten als snack, voorgerecht of als onderdeel van een maaltijd. Het is ook populair als streetfood en je kunt het overal in het land vinden, van lokale markten tot high-end restaurants. 

Dit is een authentiek en traditioneel Thais recept voor Tod Man Pla voor twee personen, je kan ook een gewone zoete chili saus erbij serveren als je de saus van het recept niet wil maken.

Deze vissoorten zijn het best geschikt voor Thaise viskoekjes.

  1. Kabeljauw: Een populaire keuze vanwege zijn milde smaak en stevige textuur.
  2. Schelvis: Vergelijkbaar met kabeljauw, schelvis heeft een lichte, zoete smaak en een stevige structuur die goed werkt voor viskoekjes.
  3. Tilapia: Een veelzijdige vis met een milde smaak, die gemakkelijk verkrijgbaar is in veel supermarkten.
  4. Snapper: Rode snapper is stevig en heeft een lichtzoete smaak die goed past bij de kruiden in Thaise viskoekjes.
  5. Koolvis: Vaak gebruikt in vissticks en andere gepaneerde visproducten, koolvis is een goede optie voor een stevige textuur.
  6. Zeebaars: Heeft een fijne, vleesachtige textuur die geschikt is voor het maken van viskoekjes.

Ingrediënten:

2 personen, +/- 432 Kcal per persoon, bereidingstijd 35-40 minuten


Voor de viskoekjes:
300 gram visfilet fijngehakt of gemalen
2 theelepels Thaise rode currypasta
1 ei, licht geklopt
1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
1 theelepel palmsuiker of bruine suiker
1 fijngehakte kaffir limoenblaadjes (indien beschikbaar bij je toko)
50 gram sperziebonen, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels fijngesneden verse koriander
Plantaardige olie om in te frituren

Optioneel wat bloem, of tapiocameel als je vis mengsel te nat is.

Voor de dipsaus:
50 ml rijstazijn
2 eetlepels suiker
1 kleine komkommer, ontpit en in kleine blokjes gesneden
1 kleine sjalot, fijn gesneden
1 fijngehakte rode chilipeper (optioneel voor extra hitte)
2 eetlepels fijngehakte pinda’s (optioneel voor extra crunch)

Bereiding:Dipsaus:
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Meng in een kleine pan de rijstazijn en suiker. Verwarm op een laag vuur tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel vervolgens afkoelen.
Voeg de komkommer, sjalot en rode chilipeper toe aan het azijn-suikermengsel. Bestrooi met de gehakte pinda’s en zet opzij.

Viskoekjes:
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Doe de wijtingfilet in een keukenmachine en pulseer tot een grove pasta, of gebruik een vijzel om de vis fijn te malen.
Voeg de rode currypasta, het ei, de vissaus en de suiker toe aan de vispasta en meng goed.
Roer de kaffir limoenblaadjes (indien gebruikt), sperziebonen en verse koriander erdoor.
Vorm het vismengsel met vochtige handen tot kleine platte koekjes. Als je vismengsel te nat is kan je hem wat binden met tapioca meel of bloem.
Verhit een ruime hoeveelheid plantaardige olie in een diepe pan of wok tot ongeveer 170°C.
Frituur de viskoekjes in porties, zonder ze te overladen, tot ze aan beide kanten goudbruin en gaar zijn, wat ongeveer 2-3 minuten per kant zal duren.
Laat de viskoekjes uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Serveren:
Leg de warme Thaise viskoekjes op een bord en serveer ze met de dipsaus ernaast.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...