Home Recepten Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

door Christa Dreef
0 reageer 1,2K views
boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, uitjes en reepjes gerookt spek in combinatie met kruiden, bleekselderij en wortelen. Dit recept is voldoende voor 6-8 personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 winterpenen
  • 5 teentjes knoflook
  • 1500 gram runderlappen
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 blik tomatenpuree (140 gram)
  • 2 el maizena
  • 250 ml kalfsbouillon
  • 375 ml rode bourgogne wijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 3 steeltjes rozemarijn (8 gram)
  • 8 gram verse tijm
  • 8 gram verse peterselie
  • 500 gram kastanje champignons
  • 20 stuks kleine sjalotjes
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 3 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels arachideolie

Bereidingswijze Boeuf Bourguignon:

Verwarm een ruime braadpan en bak de spekreepjes daarin mooi bruin. Pel de ui en snijd in dunne reepjes. Voeg bij de spekreepjes en bak even mee. Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi met zout en peper en de twee eetlepels maizena. Doe dan de tomatenpuree in de pan, roer goed door en bak alles nog een paar minuten. Schuif de spekreepjes, ui en tomaten puree dan iets aan de kant, voeg de arachideolie toe en doe het vlees in pan en bak op een hoog vuur rondom bruin. Meng vervolgens alles lekker door elkaar. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes en doe hetzelfde met de wortel. Voeg toe aan de pan en roer weer goed door. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Maak een bouquet garni van de peterselie, laurier, tijm en rozemarijn en leg in de pan. Blus het geheel af met de bouillon en de wijn. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en zet de pan in een op 100 graden voorverwarmde oven en laat minstens 3 uur zachtjes stoven. Pel, terwijl de schotel in de oven staat, de kleine sjalotjes en snijd ze doormidden. Hak de champignons in 4 stukjes. Bak de sjalotjes en de champignons vervolgens in een koekenpan met een eetlepel arachideolie, tot de sjalotjes mooi glanzen en de champignons bruin beginnen te kleuren. Voeg de sjalotjes en ui vervolgens toe aan de boeuf bourguignon en laat de schotel nog 30 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper. Serveer de boeuf bourguignon met aardappelpuree of met vers gebakken brood.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...