Mosselen in Arak, Arak is de nationale drank van Libanon, wordt ook wel de melk van leeuwen genoemd. Waarschijnlijk omdat hij wit wordt als hij gemengd is met water. Arak is niet echt iets wat je snel zal kiezen om mee te koken maar in dit gerecht, met dragon, krijg je een mooie subtiele smaak met een vleugje anijs. Een oosterse taste met franse twist. Heb je geen arak kan je het vervangen door pastis.
Voordat je met je mosselen begint lees dan dit artikel: https://koksland.nl/alles-over-zeeuwse-mosselen/
Ingrediënten voor 2 – 3 personen
2 kg verse mosselen
50 gram gezouten boter
2 sjalotten fijngesnipperd
2 dl droge witte wijn
2 dl arak (of pastis)
2 tomaten heel fijn gehakt
4 tenen knoflook fijn gehakt
1 laurierblad
sap van 1,5 citroen
3 eetlepels verse dragon plus wat extra om te bestrooien
zeezout en versgemalen peper naar smaak
Bereiding mosselen in arak
Maak de mosselen schoon Smelt de boter en een grote diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur Doe de sjalotten erin tot ze zacht en glazig zijn. De de wijn en arak erbij en voeg de fijngesneden tomaten, knoflook, laurierblad, citroensap, dragon en zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door en laat 4-5 minuutjes zacht door koken tot het vocht ongeveer 2/3 is ingekookt. Proef het vocht en breng indien nodig opnieuw op smaak Doe 1 dl water erbij en de mosselen erbij. Kook met de deksel op de pan 4-5 minuten totdat alle mosselen open zijn. Kook niet te lang door, want dan worden de mosselen droog en taai. Bestrooi met de overgebleven dragen en serveer met heerlijk platbrood, zie https://koksland.nl/arabisch-platbrood-maken/