Home Recepten Spruitjes, spek, komkommer en vogelzaad, eugh Quinoa

Spruitjes, spek, komkommer en vogelzaad, eugh Quinoa

door Peter Eemsing
0 reageer 1,6K views

Mijn vader had vroeger een voliere met parkietjes en die voerde hij altijd Quinoa. Tegenwoordig is het een superfood hipster product, de veganisten, de zelfbewust biologische eters, met of zonder baard e.o staartje, iedereen zit aan dat droge vogelvoer eugh superfood van vroeger. Maar als ik aan Quinoa denk krijg ik herinneringen aan mijn vader en zijn parkietjes, de vrijeschool en vooral aan de smakeloze eko-bio hardcore scene. Ik zie veel gerechten met een schep Quinoa een tomaat en een blaadje sla want dat is tegenwoordig heel gezond. Maar laten we eerlijk zijn, wat is daar nu lekker aan? Aangezien hier de brievenbus regelmatig vol ligt met enthousiaste brieven en producten, die er om vragen om er iets mee te doen, ga ik eens kijken hoe we Quinoa wel lekker kunnen maken!

Dus vanavond was een van die avonden dat je in de koeling kijkt en nog een verdwaald pak spruitjes ziet liggen, de aardappelen waren thuis op voor de spruitjesstampot en spruitjes met pasta is niet mijn ideale mix. Nu zijn spruitjes natuurlijk ondergewaardeerd door de vele jeugd trauma’s en mede daardoor is de combinatie met Quinoa is niet snel gemaakt. Zeker Quinoa met varkensvet, een beetje hipster veganist moet daar van tegenwoordig van braken. Een echte uitdaging dus, maar gelukkig een experiment wat super lekker is geworden. Sterker nog, echt een aanrader zeker met de frisheid van gezouten komkommer.

Quino moet je bereiden met 1 deel Quina en 2 delen water. Het water gaan we dus vervangen door bouillon, dat geeft al heel veel meer smaak. En de kunst is om bij Quinoa boter en vet toe te voegen, daar word je Quinoa echt lekker smeuig van en eens wat anders dan couscous of risotto. Quino heeft op deze manier een mooie structuur die zich makkelijk laat combineren.

Ingrediënten voor 2-3 personen

1 pak schoongemaakte spruitjes 400 gram

1 komkommer of 4 babykomkommers

2 pakjes gerookte spekblokjes

handje parmezaanse kaas

250 ml kippenbouillon

350 ml water

Theelepel Verjus of Azijn

1 flinke klont boter

300 gram quinoa

1 eetlepel vissaus

1 theelepel sambal

Bereiding

Kook de spruitjes maximaal 10 minuten in ruim water. Laat daarna uitlekken in een vergiet.

Bak de spekjes uit in een koekenpan op een gemiddeld vuur.

Snij je komkommer in dunne reepjes en leg in een bakje met water, twee eetlepels Keltisch zeezout en twee eetlepels verjus of een lekkere azijn. Gebruik je azijn doe dan 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker ipv de twee eetlepels verjus. Laat alles lekker opzouten totdat je het gaat serveren.

Verwarm je borden voor.

Ondertussen breng je de bouillon met water aan de kook en doe de Quinoa erbij. Draai het vuur terug en laat ongeveer 12-14 minuten langzaam gaar worden. Mocht je 500 gram Quinoa maken gebruik je 1 liter vocht dus bouillon met water.

Als de spekjes lekker bruin beginnen te worden doe je de spruitjes erbij en een theelepel sambal. Zet je vuur laag en roer regelmatig door.

Proef of de Quinoa gaar is en je vocht zo goed als helemaal is opgenomen. Doe het vuur uit, roer er een flinke klont roomboter doorheen en een eetlepel vissaus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Zet dan een deksel op je pan en laat nog even 5 minuten staan.

Giet ondertussen je komkommer af in een vergiet.

Schep op je warme bord je Quinoa en daarover heen je spruitjes-spek mengsel en drapeer je reepjes komkommer erover en strooi wat parmazaanse kaas over het geheel.

Eet smakelijk!

ps. lekker met een wild gefermenteerde Chenin Blanc, zie  https://koksland.nl/winkel/peacock-wild-ferment-chenin-blanc/

 

 

 

 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...