Home Recepten Russische Olivier salade met gerookte Makreel

Russische Olivier salade met gerookte Makreel

door Peter Eemsing
0 reageer 20 views
Russische Olivier salade

Russische Olivier salade met gerookte Makreel. De klassieke Russische Olivier salade, vernoemd naar de Belgische chef-kok Lucien Olivier, is een iconisch gerecht in de Russische keuken met een rijke geschiedenis. Chef Olivier, die in de late 19de eeuw in Moskou werkte, creëerde deze salade in zijn restaurant Hermitage, een van de meest prestigieuze eetgelegenheden in de stad. Het originele recept was een culinair geheim, rijk aan luxueuze ingrediënten zoals kaviaar, kalfstong en kreeft. Deze samenstelling maakte het een exclusief gerecht voor de elite.

Echter, na de Russische Revolutie onderging de salade een transformatie. De oorspronkelijke, kostbare ingrediënten werden vervangen door meer toegankelijke producten, waardoor de salade een vast onderdeel werd van de Russische volkskeuken. De moderne versie van de Olivier-salade, die in veel Oost-Europese en voormalige Sovjetlanden populair is, bestaat meestal uit gekookte aardappelen, wortels, erwten, eieren, augurken, gerookte vis, gekookte ham of worst, allemaal fijngehakt en gemengd met mayonaise.

Deze transformatie maakte de Russische Olivier salade niet alleen toegankelijker, maar ook een symbolisch gerecht dat verbondenheid en traditie vertegenwoordigt, vooral tijdens feestdagen zoals Nieuwjaar en Kerstmis. De salade staat synoniem voor familiebijeenkomsten en speciale gelegenheden, waarbij elk huishouden zijn eigen variatie op het recept heeft, vaak doorgegeven door vele generaties.

Ingrediënten Russische Olivier salade voor twee personen


1 middelgrote aardappel, gekookt en in blokjes
1 middelgrote wortel, gekookt en in blokjes
100 gram erwten, gekookt
2 eieren, hardgekookt en in blokjes
1 kleine gerookte makreelfilet, in stukjes
2-3 augurken, fijngehakt
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel zure room
Zout en peper naar smaak
Verse dille voor garnering

Bereidingswijze Russische Olivier salade


Voorbereiding: Zorg ervoor dat de aardappel, wortel en eieren gekookt zijn en afgekoeld tot kamertemperatuur.

Salade Mengen: In een grote kom, combineer de blokjes aardappel, wortel, erwten, ei, gerookte makreel, augurken en lente-uitjes.

Dressing Maken: Meng in een kleinere kom de mayonaise en zure room. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Salade Dresseren: Voeg de dressing toe aan de salade-ingrediënten en meng voorzichtig, zodat alles goed bedekt is.

Serveren: Verdeel de salade gelijkmatig over twee grote glazen. Dit zorgt voor een elegante en feestelijke presentatie. Garneer met een takje dille.

Afkoelen: Laat de salade, indien mogelijk, een uur in de koelkast staan voor het serveren. Dit helpt de smaken te integreren.

Tips
Aanpassingen: Voel je vrij om extra ingrediënten toe te voegen zoals gekookte ham, walnoten of groene appel voor een frisse toets. Presentatie: Voor een feestelijke uitstraling van de Russische Olivier salade, kun je de glazen decoreren met een lint of een klein kersttakje aan de zijkant.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...