Sparibs uit de oven maken? Ja ja ik weet het, natuurlijk maak je spareribs op de BBQ of in de sous vide, alleen al om de lekker smaak van rook en hout in je vlees te krijgen. Maar soms ga je voor makkelijk of zit het weer gewoon niet mee dan kan je ze dus heel makkelijk in je oven maken.
Dit is trouwens ook een handige manier om je ribs voor te bereiden en ze dan vervolgens af te maken op je BBQ. Weer eens iets anders dan diepvries burgers van je Big Green Egg 😉
Succes met deze lekkere zachte rib’s!
Ingrediënten
1 kilo spareribs
50 ml Sojasaus Megachef zonder smaakstoffen etc
Sap van 1 citroen, rasp ook de schil, heerlijk om de citroenrasp door je marinade heen te hebben
2 el bruine suiker
1 eetlepel gember poeder
4 teentjes knoflook gehakt of 2 theelepels gedroogde
1 el tomatenpuree of een klein blikje
1 el Worchestershiresaus
1 el mosterd
0,5 tl Gedroogde zoete paprika poeder
2 el olijfolie, liefst de Valderrama Smoked Arbequina
Himelaya Zout naar smaak
Of gebruik een sparerib kruidenpakket.
Bereiding
Begin met het maken van de marinade door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met iets zout.
Schoonmaken van je ribbetjes
Verwijder het witte vlies aan de binnenkant van je spareribs. Dit witte vlies is even pielen om eraf te krijgen maar hier heb je een instructiefilmpje van youtube. Halveer eventueel de spareribs en spoel ze af onder de kraan. Dep ze droog met een keukenpapiertje. Smeer de ribs rijkelijk in met de marinade. Dek af en laat dit minimaal 1 uur staan. Het lekkerste is als je ze een nacht ervoor in de marinade laat staan in de koelkast. Bewaar de marinade die je over hebt want die heb je straks nog nodig. Verwarm de oven voor op 130 graden. Leg de spareribs met de holle kant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier of in een bakblik. Giet wat water, half kopje, op de bakplaat, of in je bakblik, want dit zorgt voor stoom. Dek de spareribs dan gelijk af met aluminiumfolie en gaar ze een uur op 130 graden. Smeer ze nogmaals weer in met de resterende marinade. Dek weer af met de folie en verhoog de temperatuur naar 170 graden en gaar ze nogmaals een 45 minuten tot een uur. Haal dan het aluminiumfolie eraf. Bestrijk ze nogmaals met de marinade en gaar ze nog eens 30 minuten. Hierdoor krijgen ze een knapperig korstje. Deze laatste stap kan je eventueel ook op de barbecue doen. Lekker met homemade frietjes, een salade en knoflook of BBQ saus